Gosti N1 o "muljanju" pri skupljanju potpisa i o tome da li su ovo uopšte izbori

Izbori 2020 09. jun 202018:34 > 18:46
Podeli:
Izvor: N1

Oduvek se pričalo da se "mulja" sa prikupljanjem potpisa za izbore, ali nikada nismo videli da su nadležni reagovali na te stvari, kaže novinar Slobodan Stupar. Dodaje i da 99,9 posto građana nije ni zainteresovano da sazna istinu o tome. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je izjavio da su međusobne optužbe u Srbiji "uobičajeni politički sport" i da one uglavnom služe da se devastira protivnik.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji 21. juna, na glasačkom listiću naći će se 20 stranaka i lista, saopštila je Republička izborna komisija (RIK) Srbije. Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori biće održani 21. juna, a glasaće se na 8.386 biračkih mesta. Prethodnih dana se u medijima moglo čuti da vladajuća koalicija prikuplja potpise za stranke i pokrete koje žele da učestvuju na izborima. Pa je tako lider DJB Saša Radulović optužio predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića da mu je SNS skupljala te potpise.

„Ja o tome ništa ne znam, čitao sam, nisam svedok tome, znam da se oduvek pričalo da se mulja, falsifikuje i na razne načine prikuplja tih 10.000 potpisa. To je redovna tema uoči izbora i kad puno stranaka hoće da izađe na te izbore. Pa se priča da najveća stranka tim satelitskim strankama nabavlja te liste i potpise“, kazao je Stupar.

Vuk Stanković kaže da nikada nismo videli nikakve dokaze.

„Ja se isto držim toga – da oči bolje vide nego što uši čuju. Čuli smo od Radulovića da postoje sumnje, a nismo videli dokaze. Ja sam to shvatio kao malu svađu među političkim strankama oko istog biračkog tela, jer i Sergej i Radulović računaju na opozicione birače. Mislim da su svesni da su sada konkurenti. A da li je bilo nezakonitih radnji ili ne, za to su potrebni dokazi, za koje čisto sumnjam da ćemo čuti“, rekao je Vuk Stanković.

POVEZANE VESTI

Dodaje da ne treba zaključivati bez dokaza.

„Ni napadati političkog oponenta, ukoliko ne želite da ga devastirate pred biračima… To je kod nas uobičajen politički sport, to je jedan izazov za sve koji učestvuju u izbornom procesu“, kaže i dodaje da ne vidi da je „Radulović presavio tabak i podneo tužbu“, već da je to rekao samo u medijima.

Na pitanje da li veruju da će se saznati bilo šta u vezi s tim, Stupar je kazao da neće, jer nema zainteresovanih.

„Možda smo Vi i ja zainteresovani da saznamo, ali 99,9 odsto stanovništva ne pridaje tome neki veliki značaj. Zainteresovani bi trebalo da budu neki državni organi, poput tužioca, ali njega ne vidim da ima, on ćute, a dok ćuti, sve je u redu“, izjavio je Stupar.

A, ipak, RIK je reagovao u slučaju izborne liste „Pokret Levijatan-živim za Srbiju“. Naime, RIK je na sednici koja je održana u 1.40 sati posle ponoći doneo odluku da se odbija proglašenje izborne liste. Ova izborna lista je dostavila 3.930 pravno valjanih izjava, dok je od nje zaključkom RIK-a od 6. juna bilo traženo da treba da dostavi još najmanje 3.085 pravno valjanih izjava koje podržavaju ovu listu, ali su članovi RIK-a izrazili sumnji da je taj pokret sam prikupio potpise.

Zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta je u obrazloženju rekla da ta grupa građana za mesec i po dana nije uspela da sakupi 10.000 potpisa, ali da je za dva dana sakupila 4.000 potpisa podrške.

„To su detalji u odlukama RIK-a u koje se ja ne bih petljao. Ali razumski gledano, čudno je da neko mesed dana prikuplja potpise, a da onda za dva dana prikupi nedostajući broj od oko 4.000 potpisa. Ja mislim da bi cenzus od 10.000 potpisa trebalo da ostane, jer pokazuje jednu meru ozbiljnosti“, rekao je Vuk Stanković.

Na pitanje kakva je to ozbiljnost, ako im neko drugi skuplja potpise, on kaže: „To je tema za posebnu diskusiju, za neke ljude koji su akteri u strankama… Meni sa strane izgleda to da je neozbiljno što imamo toliko lista i stranaka, mislim da bi Srbija trebalo da ima do pet partija. A cenzus od 10.000 potpisa mora da ostane, čak i da uslovi budu strožiji, da bi se uozbiljilo sve“.

Suštinsko pitanje – jesu li ovo uopšte izbori

Stupar kaže da su to tehnička pitanja, koja nisu najbitnija.

„Mene tehnička pitanja ne zanimaju, već suštinsko pitanje jesu li ovo izbori ili nisu. Izbori su slobodni i fer, a ovi to nisu -ni slobodni, ni fer… Prevedeno, to je priča ja sam već pobedio, a vi samo učestvujete u ovoj igri, ja ću vas možda nagraditi, pa dobiju par mandata, lovu iz kase, malo ih UDBA pomaže…Ovo je sramotan provizorijum, ovo nije demokratska zemlja, ova vlast nije demokratska, srušili su pravosudni sistem, srušili su državni sistem, parlament je cirkus Medrano. Vlada je produžena ruka vladara, sudija nema, tužioca nema, svi odgovaraju po komandi ili po pozivu“, naglasio je Stupar.

I dodaje: „Čisto sumnjam da taj koji je odlučio da Levijatan ne prođe, da je to sam odlučio, nego je neko pozvao telefonom i rekao da to ne može da prođe“.

Vuk Stanković, međutim, misli da formalno gledano, pluralizam postoji i da su izbori slobodni i da se sve opcije čuju u predizbornoj kampanji.

N1: A ostalih dana u godini da li opozicija ima priliku da debatuje?

„Ja ni u najdemokratskojim državama nisam video da stranke na nekoj televitiji po ceo dan sede i debatuju“, odgovorio je VUk Stanković.

N1: A da li ih na TV s nacionalnim frekvencijama ima dovoljno?

„Svaka opcija u političkom smislu može da bude vidljiva, jedna na jedan, druga na drugi način. U ovo vreme, vi mozete s mobilnog da gledate bilo koji kanal, na kiosku možete da kupite štampu… Ko hoće da se informiše, može da se informiše. Ali šta je problem?Problem je u tome što mi posle 30 godina demokratskog sistema, ili pokušaja njegove izgradnje imamo jednu i po političku partiju koja može da iznese teret izborne utakmice. Jedna na vlasti, to je SNS, koja ima organizaciju, kandidate, novac, i ova druga koja je preživela na čudan način sve ove godine, a to je SPS. Sve ostalo su kandidati koji se bore da dobiju neko svoje mesto pod suncem u političkom životu“, ocenio je Vuk Stanković.

I ako hoćemo da napravimo ravnotežu, dodaje, nama je potrebno da se „formuliše alternativni politički program, da se ovaj prenatrpani pluralizam partija zameni jednom strankom ili pokretom, da biste mogli da naprvite neku ravnotežu“.

Pa, kaže, možete da glasate za koga hoćete, a možete i da – bojkotujete.

„Samo ne možete da uzmete vlast“, dodao je Stupar.

„Broz je genije za ovo što imamo ovde, on je napravio Komunističku partiju i socijalistički savez radnog naroda, u koji je strpao sve – i popove i sve druge misleće… To pokušava Vučić da uradi, ali amaterski. Gospidine Vučiću, amater ste… Broz je gromada političkog marketinga… Mi imamo jednu partiju i ostalo što kontroliše DB i oni pripuštaju u parlament nekoga da izigrava neku opoziciju. Mi smo se vratili u period pre 90-te godine. Ovi izbori su mnogo neslobodniji i nefer u odnosu na one u periodu Miloševića. I to je sramota, i za Vučića i za svakoga ko afirmiše ovaj sistem“, naglasio je Stupar.

Ako je bilo ko nešto čitao u svom životu i ako je, kaže, vaspitavan da ume da pocrveni, morao bi da sagne glavu i da prizna da je ovo „strašno i ružno i protiv interesa srpskog naroda“.

„A i Vučić ima rok trajanja, on ulazi u fazu kad će biti potrošen. Svi imamo rok trajanja, i pekmez kad otvorimo ima rok trajanja… Nijedna vlast nije doveka. I Milošević je bio mnogo jači od Vučića pa je pao s vlasti“, rekao je Stupar.