Pojedine stranke do 10.000 potpisa za nedelju dana, neke se mučile da skupe 500

N1

Kako su stranke prikupljale potpise i da li su svi za republičke izbore prikupili regularno po 10 hiljada potpisa, tema je koju su pojedine partije počele ozbiljno da priveravaju.

Može li proces davanja jednog potpisa da se završi za dva minuta. Pojedinim strankama trebalo je nekoliko dana za 10 hiljada potpisa, a neke su se mučile da bi prikupile 500 potpisa za nedelju dana.

„Ja samo znam da se ovde oduvek pričalo da se mulja, falsifikuje i na razne druge načine prikuplja tih nekoliko hiljada potpisa. To je redovna tema uoči svakih izbora, posebno kad ima puno stranaka i kada puno stranaka hoće da uđe na te izbore. Nabaviti nije lako i onda se priča da najjača stranka svojim satelitskim strankama preko svojih ljudi u Lebanama i ne znam gde nabavlja i popunjava te liste“, kaže novinar Slobodan Stupar.

POVEZANE VESTI:

Ovog puta temu otvara lider stranke Dosta je bilo Saša Radulović koji sumnja u regularnost prikupljenij potpisa Pokreta slobodnih građana.

„Proverićemo sve liste, proces je u toku samo što to zahteva malo vremena i mi ćemo javnost izvestiti šta smo uočili. Imaćemo nekakav izveštaj, opet apelujem na novinare, dok mi to radimo, pričajte, garantujte anonimnost overiteljima i notarima, oni tačno znaju koja stranka je kako skupljala potpise“, kaže Branka Stamenković iz DJB.

Preko takvih stvari u izbornom procesu ne treba preći, smatra analitičar Dejan Vuk Stanković i ocenjuje da su ipak za takve ocene neophodni dokazi.

„Mi smo čuli od lidera pokreta Dosta je bilo da postoje neke sumnje, međutim, nismo videli dokaze da je to nezakonito, da je to nemoralno, videli smo političku optužbu. Ja bih to shvatio kao neku vrstu male svađe među političkim strankama oko istog biračkog tela, jer i Radulović i Trifunović računaju na opoziciono nastrojene birače i sad je reč zapravo ko će koga da dovede u pitanje moralno pred očima javnosti“, rekao je Vuk Stanković.

Bez konkretnih dokaza RIK je odbila da proglasi izbornu listu Grupe građana „Pokret Levijatan-živim za Srbiju“. To se dogodilo na osnovu objašnjenja zamenice predsednika RIK-a Željke Radete da ta grupa građana za mesec i po dana nije uspela da sakupi 10.000 potpisa, ali je za dva dana sakupila 4.000 potpisa podrške.