Dačić: Potreban je regionalni dogovor kako bi se otvorile sve granice

Vesti 09. jun 202015:28 > 15:35
Fonet

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić apelovao je u Beogradu na susedne zemlje da zajednički donesu odluku o otvaranju granica.

„Apelujemo na zemlje u regionu da se donese zajednička odluka da ne mora svaki građanin da gleda na koji način može da prođe granice. Da postoji zajednički pristup toj temi“, rekao je Dačić posle sastanka s ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

Zahvalio je Bosni i Hercegovini što je otvorila granice za državljane Srbije, a granice su otvorile i Mađarska i Bugarska.

„Sa Grčkom bi trebalo da se otvore granice 15. juna, ali nema napretka u razgovorima sa ostalim partnerima. Trebalo bi, nažalost, da razgovaramo bilateralno sa svakim od njih“, dodao je on.

Naveo je da je, uprkos popuštanju mera uvedenih tokom pandemije, i dalje više zemalja u koje ne može da se putuje, nego onih u koje može.

Razgovorom do dobrosusedskih odnosa

Dačić i njegova koleginica iz BiH Bisera Turković ocenili su da dve države imaju otvorena pitanja iz prošlosti, ali da postoji želja obe strane da se razgovara i da se u budućnost gleda u skladu sa zajedničkim interesima.

„Srbija podržava teritorijalni integritet BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Želimo dobru saradnju i sa centralnim i saa entitetskim vlastima bez tumačenja da je to upereno protiv teritorijalnog integriteta BiH“, rekao je Dačić nakon sastanka sa ministarkom.

Dodao je da Srbija ne želi da se meša u unutrašnju politiku Federacije, ali da želi stabilnost i bolju saradnju u regionu.

BiH je, istakao je Dačić, jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, sa razmenom od gotovo dve milijarde evra.

„Zahvaljujem se ministru Dačiću što me je pozvao da razgovaramo o temama koje su nam zajedničke. Mislim da je to odličan start saradnje. Treba razgovarati, samo kroz razgovor se može rešiti ono što je otvoreno“, rekla je Turković.

Otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru, navela je, trenutno je „goreće pitanje“ za njeno ministarstvo.

Razgovarali su i o državnoj granici i o ilegalnom prelasku migranata iz Srbije u BiH.

Saglasili su se da postoji želja za intenzivnijom saradnjom na regionalnom nivou, te da bi zajednički dogovori i rešenja vodili do dobrosusedskih odnosa na Zapadnom Balkanu.