RIK odbio proglašenje liste Grupe građana "Pokret Levijatan-živim za Srbiju"

Izbori 2020 09. jun 202007:02 > 07:08
Tanjug / Rade Prelić

RIK je na sednici koja je održana u 1.40 sati posle ponoći doneo odluku da se odbija proglašenje izborne liste Grupe građana "Pokret Levijatan-živim za Srbiju" za parlamentane izbore 21. juna.

Ova izborna lista je dostavila 3.930 pravno valjanih izjava, dok je od nje zaključkom RIK-a od 6. juna bilo traženo da treba da dostavi još najmanje 3.085 pravno valjanih izjava koje podržavaju ovu listu, ali su članovi RIK-a izrazili sumnji da je taj pokret sam prikupio potpise.

Zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta je u obrazloženju rekla da ta grupa građana za mesec i po dana nije uspela da sakupi 10.000 potpisa, ali da je za dva dana sakupila 4.000 potpisa podrške.

Ona je dodala da je Grupa građana „Pokret Levijatan živim za Srbiju“ za 48 sati „prikupila toliko potpisa da je formalno ispunila uslov, ali da mi svi znamo da to nije tako“ zbog čega je najavila da neće glasati za proglašenje ove izborne liste.

Odbijena žalba GG „Socijalizam jedini izlaz NKPJ SKOJ“

Republička izborna komisija odbila je žalbu Grupe građana „Socijalizam jedini izlaz NKPJ SKOJ“ u kojoj su oni tražili produženje roka za ispravljanje nedostataka na izbornoj listi koju su podneli 5. juna.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je rekao da protiv zaključka koje je doneo RIK nije dozvoljena žalba niti prigovor, a budući da u predvidjenom roku od 48 sati ova grupa građana nije ispravila nedostatke, odbijeno je proglašenje izborne liste „Socijalizam jedini izlaz NKPJ SKOJ Aleksandar Banjanac- Aleksandar Đenić“.

Sve o predstojećim izborima čitajte na stranici Izbori 2020.