Nema prelivanja krize iz Makedonije na jug Srbije

Vesti 15. maj 201519:07 > 19:16
N1

Srbija je bezbedna i nema indicija da se kriza iz Makedonije može preneti u zemlju, ali su zbog moguće eskalacije sukoba u toj zemlji, ugroženi Srbi na Kosovu. Ovo je utvrđeno na sastanku skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju koji je održao sednicu zatvorenu za javnost, a na kojoj su razmatrani izveštaji policije i bezbedosnih službi.

Bezbedosna situacija na Kosovu je stabilna ali napeta i ima indikatora da može doći do povećanja ugroženosti Srba na Kosovu, pre svega u Kosovskom pomoravlju, jer se tamo nalazi centar svih terorističkih aktvnosti albanskih oružanih grupa.

To su zaključci Odbora za Kosovo, čijoj su sednici prisustvovali i čelnici sprskih službi bezbednosti i policije.

Zaključke je novinarima preneo predsednik Odbora Milovan Drecun koji je objasnio da se centar za prikupljanje i skladištenje oružja i regrutacije terorista za potencijalne napade nalazi u Gnjilanu, dodajući da se radi o zoni odgovornosti američkog KFOR-a

Procena je da su najbezbedniji trenutno, mada ne najbezbnedniji, na severu Kosova, zbog njihove kompaktnosti i homogenosti, ali da što se tiče Srba na potezu Gračanice na Kosovskom pomoravlju, tamo je rizik najveći, ponavljam, zbog toga đto je Gnjlane taj centar ilegalnih aktivnosti. Nema saznanja da može doći do prelivanja destabilizacije iz Makedonije na područje centralne Srbije“, kaže Drecun.

Drecun kaže da je u samoj Srbiji mirno i stabilno, i poručuje da vojska na jugu zemlje nije povećala broj svojih pripadnika, ali da je pojačala stepen borbene gotovosti, ocenjujući da je to sasvim dovoljno da održi tu stabilnost:

„Nije uočeno formiranje naoružanih albanskih terorističkih grupa na području Preševa, Bujanovca i Medveđe i da su se Albanci ponašali veoma odgovorno, da je oko 700 Albanaca sa područja Kumanova jedno vreme bilo na jugu centralne Srbije i da nije bilo nikavih incidenata“, ocenjuje Drecun.

Drecun dodaje da srpske službe bezbednosti očekuju dalju eskalaciju događaja u Makedoniji, u smislu da će tamošnja opozicija pokušati da sruši aktuelnu vlast, uz ocenu da to može pogoršati bezbedosnu situaciju Srba na Kosovu. Međutim, nekoliko puta je ponovio, nema indicija da se ta kriza može preneti na Srbiju.

Odbor za Kosovo je posebno zadovoljan zbog dobre koordinacije službi bezbednosti na terenu. Zahvaljujući tome sprečeni su pokušaji destabilizacije na jugu Srbije u vreme sukoba u Kumanovu.