Obradović poziva opozicione stranke i pokrete da povuku izborne liste

Vesti 08. jun 202010:30 > 10:34
Tanjug / Rade Prelić

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je kolege iz Pokreta slobodnih građana, Dosta je bilo, Nove stranke, pokreta 1od5 miliona i Srpskog patriotskog saveza da povuku svoje izborne liste i odbiju učešće na izborima 21. juna.

„Pozivam ih da se zajednički obratimo Ustavnom sudu da reaguje i postupa po podnetim inicijativama za ocenu ustavnosti i zakonitosti nastavka ovakvog izbornog procesa i poništi ga“, navodi se u pisanoj izjavi Obradovića.

On smatra da bi se tako stekli uslovi da se sedne za pravi pregovarački sto između vlasti i opozicije i razgovara o novom izbornom terminu i uslovima da ti izbori budu zaista slobodni i pošteni.

Lider Dveri je istakao da ne komentariše to da li su pojedini opozicionari dali reč i potpisali „Sporazum sa narodom“ da će bojkotovati izbore ukoliko ne bude uslova da oni budu slobodni i pošteni.

„Ne pozivam se ni na to da se učešćem na nedemokratskim izborima samo daje legitimitet jednom nedemokratskom režimu. Čak im ne skrećem pažnju ni na činjenicu da pandemija nove zarazne bolesti još traje i da svaki dan imamo veliki broj novozaraženih, što izbore čini veoma rizičnim po zdravlje građana“, naglasio je Obradović.

Dodao je da se „učešćem na ovakvim izborima saučestvuje se u kršenju Ustava i stvaranju privida demokratije u Srbiji“, što je prema njegovoj oceni direktan put u još veću političku krizu.

„Pozivam sve učesnike na izborima da se izjasne na ovu temu, jer ćemo iz njihovih odgovora najbolje shvatiti na koliko kršenje Ustava su spremni i šta se onda u tom smislu od njih može očekivati u budućem sazivu lažne Skupštine Srbije, nastale na protivustavnim temeljima“, kazao je Obradović.