Janjić: Ko dobije manje glasova od broja potpisa da mu se zabrani kandidovanje

Vesti 08. jun. 202008:57 > 08:58
Podeli:
Izvor: N1

"Ne verujem da je sve čista priča kod sakupljanja potpisa, mislim da je bilo dosta pomoći i da je uvek bilo pomoći, važno je ko broji. Mi smo iz te faze izašli posle devedesetih, sad ponovo ulazimo i to je strašno. Mislim da je, ako ima toga, važno uspostaviti pravila. Ako dobijete manje glasova od potpisa ne možete da se kandidujete 10 godina", smatra glavni urednik Bete Dragan Janjić.

Kako kaže, sada imamo nagađanja ko je kome prikupio potpise.

„Moj utisak je da one stranke koje smo viđali na ulicama da su prikupile potpise, a one koje su samo obavestile javnost da su dobile. Mislim da postoji inženjering, ali je sve to nedokazivo. Vraćaju se liste koje ne ispunjavaju zakonske propise, kad se vidi da lista ima dva puta isti potpis. Činjenica da Tadić ne može da prikupi potpise na Vračaru je prilično zabrinjavajuća“, smatra Janjić.

Na tvrdnje Đorđa Vukadinovića da sve zavisi od milosti Aleksandra Vučića, Janjić kaže da mu to zvuči malo fatalistički i dodaje da zemlja u kojoj sve zavisi od jednog čoveka ne ide u dobrom pravcu.

„Po onome što vidite sve zavisi od njega, imate spotove ui kojima je glavni predsednik, ne kažu lekari evo mi smo se izborilis koronom, nego kažu evo predsednik se izborio, što je neuobičajeno za jedno demokratsko društvo. U spotovima treba da se vidi šta treba popraviti, kuda zemlja ide. A spotovi poručuju da je sjajno, ali nemate oponente“.

O izjavama predsednika da Srbija ima najbrži ekonomski rast u Evropi, Janjić kaže da sa statistikom može da se radi šta hoće.

„Pokazatelji su šta je sa dohotkom po glavi stanovnika, prosekom plata, mi smo na dnu lestvice, ne u Evropi, nego u regionu. Kad pogledate zbirno, a ne samo ono što vama ide u prilog. Jedemo pasulj s mesom, ali neki jedemo pasulj a neki jedu meso. Prosečan birač to ne razume, zato u demokratiji postoje mediji slobodni i oponenti koji bi izašli i rekli šta se događa. Oponenti su usredsređeni da li je bojkot dobar, to je dobrim delom zahvaljujući podsticaju vladajućeg bloka, ali i zahvaljujući potpunoj dezorijentaciji opozicije. Bitno je da oni donoseći odluku o bojkotu ili ne bojkotu nisu procenili koji su im kapaciteti, da li će ostati zajedno, onda su se urušili“.

Smatra i da bojkot ne treba da bude pitanje, već – šta ćete sa Kosovom, sa korupcionaškim aferama, Evropskom unijom…

„Svi beže od teme Kosova, najviše je o Kosovu govorio Vučić, rekao je tri stvari. Da bez rešenja ne možemo u EU, da mi ne odustajemo od evropskog puta i treća da ishod toga zavisi od sukoba Brisela i Vašingtona kako rešiti Kosovo. On je stavio do znanja da će popustiti. Kosovo je najskuplja srpska reč na kojoj se grade karijere političke i sadašnja vlast je izgradila uticaj na Kosovu pričom da ne sme da se da pedalj“.

Govoreći o izveštaju REM-a, Janjić je naveo da taj izveštaj ima nekoliko anomalija.

„Ne možete meriti samo u predizbornom programu, mišljenje birača se formira u kontinuitetu, ne samo u kampanji. Van predizborne kampanje je najvažnije, da li će mediji profesionalno da izveštavaju ili onako kako im se kaže. U mejnstrim medijima imamo dominaciju vladajućeg bloka, jer da nije, kako biste mogli da prodate tezu da smo najbolja ekonomija u evropi. Suština je koliko su mediji podložni manipulacijama, a REM mora da vodi poliiku takvu da osujete ta nastojanja“, kaže Drgan Janjić.

Raspravu o izbacivanju Desanke Maksimović iz lektire vidi kao politizovanu temu, jer, kaže, ako postoje stručna tela, a bilo koja odluka je podložna promeni kad predsednik ili premijerka daju izjavu – šta će nam ta tela. 

„Mislim da je bilo podložno nekoj drugoj raspravi, da se spinovalo i pretvorilo u polje gde su svi hteli političke poene. Treba razgovarati o vrednostima i šta je potrebno deci. Nema stručne rasprave sve je svedeno na goli populizam“, rekao je.