Stefanović: Policija zaplenila tri tone narkotika i uhapsila 670 dilera

Vesti 07. jun 202012:17 > 12:30
Tanjug/Tara Radovanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je policija od početka godine zaplenila više od tri tone narkotika i uhapsila 670 dilera.

Stefanović je na obeležavanju Dana policije i MUP-a u Beogradu rekao da je u prethodnih pet meseci policija razbila četiri kriminalne grupe i da je procesuirala 269 osumnjičenih da su raznim mahinacijama budžet oštetili za 1,5 milijardi dinara. 

„Pripadnici MUP-a učestvovali su u sedam međunarodnih akcija kojima je zaplenjeno šest tona droge i uhapšeno 36 ljudi. Vatrogasci su spasili više od 1.100 građana i ugasili više od 11.500 požara“, kazao je Stefanović na svečanosti ispred Palate Srbije, kojoj je prisustvovalo i 400 novih policajaca iz 21. klase Centra za osnovnu policijsku obuku. 

Ocenio je da su tokom krize izazvane epidemijom koronavirusa, pripadnici MUP-a sve zadatke obavili uspešno. 

„Nisu se sklanjali ni u jednom trenutku već su srcem ušlu u borbu za suzbijanje epidemije. Tokom te krize, više od 350.00 ljudi je prešlo naše državne granice, skoro 130.000 se obratilo policiji za pomoć u dostavljanju hrane i lekova. Odgovorili smo na skoro 50.000 poziva i mejlova, brinuli o skoro 100.000 građana u samoizolaciji“, naveo je ministar. 

Dodao je da je u 2019. godini izvršeno najmanje krivičnih dela u prethodnih 25 godina a da je od početka godine stopa kriminaliteta smanjena za dodatnih 14 odsto. 

„Tokom 2019. i ove godine policija je dobila 730 novih vozila, četiri helikoptera, grade se stanovi za pripadnike policije, imali smo dva povećanja plata, izgradili smo nove policijske stanice širom Srbije, novu bazu Žandarmerije. Plan je da oštro nastavimo obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom i da još više ulažemo u naše policajce i vatrogasce“, rekao je Stefanović.

Dan policije i MUP-a Srbije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija na Duhove odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.