Reakcije na ukidanje mera reciprociteta – Beograd uzdržan, Brisel oduševljen

Vesti 06. jun. 202018:14 > 19:09
Podeli:
Izvor: N1/Arhiva

Zvanični Beograd je uzdržan na odluku iz Prištine. Predsednik Srbije najavljuje velike pritiske i poručuje da pred pregovore koji bi mogli da uslede ne treba, povećavati očekivanja naroda. Premijerka, pak, kaže da će sačekati da vidi sprovođenje odluke Prištine i da će verovati u dela, ne u reči. Za to vreme, Brisel je oduševljen - ubrzo možemo ponovo za pregovarački sto, navodi specijalni izaslanik Miroslav Lajčak.

U reakciji na vest iz Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je oprezan. Kaže samo da je dobro da se ukinu sve trgovinske barejere. A kada je reč o političkim pregovorima i vraćanju za pregovarački sto kaže da očekuje velike pritiske.

„Pred nama je šest meseci ili godinu dana teške političke borbe, borbe za prava našeg naroda i naše države. I zato je važno da se ponašamo odgovodno i ne povećavamo očekivanja naših građana, ali da istovremeno budemo dovoljno čvrsti, dovoljno jaki da jasno kažemo šta je to što može, šta je to što ne može“, poručuje Vučić.

Premijerka Ana Brnabić je takođe sa zadrškom reagovala. Kaže da je odluka o ukidanju prepreka za srpsku robu dobra vest, ali da će verovati kada vidi da se ona i sprovodi.

„Samo da prođe par dana da vidim da se to implementira i da vidim da ne smisle neku novu administrativnu prepreku. Ako je zaista tako i to se odmah implementira, to je fenomenalna vest za sve nas“, rekla je Brnabić.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić navodi da je jačanje ekonomske saradnje Beograda i Prištine neophodan sastojak normalizacije odnosa.

„Velika, nemerljiva šteta već je svima naneta dvogodišnjom blokadom od strane neodgovornih predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini“, istiće Đurić.

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak pozdravio je odluku kosovske vlade kao veliki korak napred. Lajćak poziva na dijalog i naglašava ulogu Brisela.

„Brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga pod okriljem Evropske unije pokazuje jasno opredeljenje Kosova da se bez odlaganja vrati za pregovarački sto“, poručuje Lajčak.

Lajčak se u Beogradu i Prištini očekuje odmah posle izbora u Srbiji 21, juna. Još uvek nije poznato kada bi direktni pregovori mogli da budu nastavljani, pa ni ko će u tim pregovorima imati prvenstvo kao posrednik SAD ili EU, ili zajedno.