Kurti: Nezakonita i štetna odluka o ukidanju mere reciprociteta

Vesti 06. jun. 202014:13 > 14:18
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Erkin Keçi

Bivši premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je odluka Vlade Kosova da ukine mere reciprociteta protiv Srbije nezakonita i štetna.

On je na fejsbuku napisao da „Kosovo radi i vikendom samo da bi Srbiji ukinulo reciprocitet“ i da je današnjom odlukom premijer Avdulah Hoti Kosovo okrivio za prekid dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

POVEZANE VESTI

„Čak i u subotu rade i održavaju sastanke samo da bi uklonili reciprocitet sa Srbijom. Kosovo ima bezbroj socijalnih i ekonomskih problema, ali oni ne mogu biti prioritet u poređenju sa zahtevima Srbije. Ovo je nelegitimna vlada Kosova. Prekjuče su mediji preneli da je 20 kamiona koji su ušli iz Srbije poštovalo našu meru reciprociteta“, napisao je Kurti na fejsbuku.

U svojim dokumentima izvoznici su napisali „Republika Kosovo“, piše Kurti i dodaje da se sprovodio reciprocitet.

„Ali nakon današnje odluke više im neće trebati. Hoti je izjavio da je otklonio prepreke za nastavak dijaloga sa Srbijom. Na taj način je okrivio Kosovo za dosadašnji nedostatak dijaloga. Na tako dobru uslugu Beograd nije mogao ni da pomisli“, smatra on.

Prema njegovim rečima, ova odluka, pored činjenice da će dijalog biti asimetričan za Kosovo, „kosovsku stranu okrivljuje za kašnjenje u obnavljanju dijaloga“.

„Istorijski gledano, Albanci su imali dve političke struje u zavisnosti od svog stava prema Srbiji. Ni danas to nije drugačije, ali, kao retko ranije, situacija je razjašnjena“, napisao je Kurti. 

Vjosa Osmani: Ako je reciprocitet prepreka, onda je i ravnopravnost dve zemlje prepreka

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani je ocenila da nazivati reciprocitet preprekom znači da je ravnopravnost u odnosima dve zemlje prepreka.

U reagovanju na odluku Vlade Kosova o ukidanju reciprociteta u odnosima sa Srbijom, Osmani je na fejsbuku ocenila da ta odluka Vlade u suštini znači „odbijanje prava da budeš tretirana suverenom kao Republika Kosovo“. 

„To znači da ne voliš da se tvoja zemlja tretira ravnopravno sa drugima. Da nazivaš reciprocitet smetnjom, znači da ne veruješ da imaš suverena prava, nezavisna i ravnopravna, kako je to predviđeno u Deklaraciji o nezavisnosti i Ustavu zemlje“, napisala je Osmani.