Lajčak pozdravio odluku Vlade Kosova o ukidanju mere reciprociteta

Vesti 06. jun 202012:09 > 12:12
AFP/Kenzo Tribouillard

Specijalni predstavnik EU za dijalog o Kosovu i Zapadni Balkan Mirolav Lajčak pozdravio je odluku Vlade Kosova o ukidanju "mere recirociteta".

„Brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga pod okriljem Evropske unije pokazuje jasno opredeljenje Kosova da se bez odlaganja vrati za pregovarački sto“, napisao je Lajčak na tviteru.

POVEZANE VESTI

Vlada Kosova je na današnjoj sednici ukinula odluku „mere reciprociteta“ na robu koja dolazi iz Srbije, čime je otklonjena ključna prepreka za nastavak dijaloga dve strane.

Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak inenovan je 3. aprila za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana i njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.

Predviđeno je da njegov zadatak bude da „postigne sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i doprinese jačanju dobrosusedskih odnosa i pomirenju između partnera na Zapadnom Balkanu, pomogne zemljama regiona da pravaziđu nasleđe prošlosti i doprinese doslednosti i efikasnosti aktivnosti EU na tom području“.

Međutim, predsednik Kosova Hašim Tači odbio je da sarađuje sa Lajčakom jer on „dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo“, ali i zbog činjenice da ga je na tu funkciju predložio šef diplomatije EU Žosep Borel, koji takođe dolazi iz države koja nije priznala Kosovo.

U ime vlasti u Srbiji odgovorila mu je premijerka Ana Brnabić navodeći da postoji volja za nastavkom pregovora, ali da neće biti „ni toliko bahati, ni toliko razmaženi“ da biraju s kim će razgovarati.

Kako je najavljeno, Lajčak će ovoga mesesa posetiti Beograd i Prištinu, kako bi započeo razgovore o eventualnom obnavljanju dijaloga dve strane.