Obilazak gradilišta s kandidatom za gradonačelnika – za Brnabić nije kampanja

Izbori 2020 05. jun 202019:07 > 19:10
N1

Premijerka Srbije obišla je gradilišta u Kragujevcu. Reč je o objektima čiju izgradnju ili renoviranje finansira država. Sve bi delovalo kao sasvim uobičajeno vršenje premijerske dužnosti, da nije u toku predizborna kampanja, pa je to ujedno bila i promocija onoga što vlast radi ili namerava da preduzme ako ponovo dobije poverenje građana. Predsednica vlade, međutim, smatra da nije reč o funkcionerskoj kampanji.

Obilazak Palate pravde u izgradnji u Kragujevcu premijerke Ane Brnabić. Poseta predsednice Vlade Srbije Lepeničkom bulevaru koji se presvlači novim slojem asfalta. Prva ministarka države u poseti kragujevačkoj glavnoj pijaci koja se rekonstruiše. I sve za 75 minuta.

Ana Brnabić posle toga u studiju Televizije Kragujevac snima jednočasovnu emisiju.

POVEZANE VESTI

Funkcionerska kampanja za neke, za premijerku nikako.

„Funkcionerska kampanja bi bila da ja ovde dođem kao SNS, da u radno vreme obilazim opštinski, gradski odbor ili okružne odbore SNS i da u radno vreme razgovaram sa ljudima iz stranke oko političkih tema i kampanje. To je ono što ću ja raditi van radnog vremena. Dakle, ja sutra putujem, obilazim Zlatiborski okrug, van radnog vremena, sa ljudima iz stranke, kao Ana Brnabić članica SNS. U ponedeljak ujutru sam već ponovo na poslu“, objasnila je Brnabić.

Ona, međutim, nije znala da odgovori na pitanje zašto iza nje stoji i slika se Nikola Dašić, kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Kragujevca.

Dašićev kum, aktuelni gradonačelnik Radomir Nikolić joj je pred novinarima rekao o kome se radi: „Gospođa Brnabić ne zna. Nikola Dašić je specijalni savetnik gradonačelnika za investicije i saradnju sa Vladom Republike Srbije“, predstavo je aktuelni gradonačenik kandidata za budućeg.

Politički analitičar Saša Milenić tvrdi da ne samo da se radi o funkcionerskoj kampanji, već i da se ona plaća novcem poreskih obveznika Srbije.

„Današnja poseta premijerke Brnabić Kragujevcu jedna je u nizu poseta koje svedoče da je funkcionerska kampanja u ovim izborima za SNS deo marketinškog miksa. Gledano strogo zakonski, funkcionerska kampanja nije nikakvo krivično delo ili kršenje zakona, prima facio. Međutim, kada imate u vidu da jedna takva poseta pokreće ceo jedan aparat državni, od troškova transporta do angažovanja službi obezbeđenja, policije, do službi za kontakt sa novinarima i javnošću, vi vidite da to troši budžetski novac“, objašnjava Milenić.

On naglašava da aktivnosti javnih funkcionera u predizbornom periodu koje se prikazuju kao njihov redovan rad, a suštinski su deo političke promocije, su klasična definicija – funkcionerske kampanje.

Sve o predstojećim izborima čitajte na stranici Izbori 2020.