Direktor Agencije za zaštitu životne sredine bez odgovora o nabavci od 3 miliona

Vesti 05. jun 202017:15 > 19:23
N1

Nakon emitovanja priloga o tome da je Agencija za zaštitu životne sredine Institutu Bebe Popovića platila tri miliona dinara za promociju laboratorije za praćenje kvaliteta vode, vazduha i zemljišta koja već postoji, Agencija je poslala reakciju televiziji N1. Međutim, u ovom dopisu nema odgovora na pitanje šta ova nabavka podrazumeva, a o tome nije želeo da govori ni direktor Agencije.

Agencija za zaštitu životne sredine 23. marta, u vreme vanrednog stanja, zaključila je Ugovor za, kako se navodi, „uslugu vođenja programa medijskog događaja otvaranja nove laboratorije“, sa Institutom za javnu politiku. Odgovora na pitanje šta ta usluga podrazumeva, međutim, i dalje nema. 

„Stekao sam utisak da zimus kada je bilo zagađenje onda je bio problem, govorili ste da Srbija ne ulaže dovoljno u životnu sredinu. Danas kada se ulaže u životnu sredinu, kada se ulaže u infrastrukturu za monitoring životne sredine, što predstavlja fundament svakog sistema zaštite životne sredine, mi dobijamo ovakva pitanja koja imaju određenu konotaciju. Mi smo vama odgovorili sa vrlo preizcnim demantom na vaša tvrđnje“, kaže direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

POVEZANE VESTI:

N1: Niste odgovorili na ovo pitanje.

Radović: Uskoro. Uskoro će biti otvaranje, tada ćete biti blagovremeno informisani, kao i svi drugi mediji o tome kakve će biti aktivnosti i biće nam veliko zadovoljstvo da dođete da vam pokažemo šta smo uradili, kako izgleda ta laboratorija, a kao najbolja potvrda toga da je to dobar posao, pokazuje i odluka evrospke delegacije od pre dve nedelje da uloži još novih osam miliona evra u tu laboratoriju.

N1: Zašto nam danas ne objasnite ovo što vas pitam – dakle, šta podrazumeva ova nabavka od tri miliona dinara „medijski događaj otvaranja nove laboratorije“?

Radović: Ne želim da dajem ekskluzivitet odeređenom mediju, nego kada bude otvaranje svi će biti pozvani i svi će imati priliku da vide kako to izgleda i da budete u prilici da obiđete laboratoriju zajedno sa nama. Ovim završavam svoju izjavu i više neću govoriti na tu temu.

N1: Nije ekskluzivitet već pitanje kako se troši novac građana Srbije.

Radović: Odgovorio sam vam, želim vam prijatan dan.

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li se može govoriti o novoj laboratoriji ukoliko se, kako se vidi iz dokumenata, radi o preseljenju uz gasifikaciju i opremanje nameštajem postojeće laboratorije iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.