Vlada donela odluke o otpadu, veštačkoj inteligenciji, elektronskoj upravi

Vesti 04. jun 202018:31 > 18:32
Pixabay

Vlada Srbije usvojila je Plan smanjenja ambalažnog otpada za period 2020-2024. godine kojim se utvrđuju se nacionalni ciljevi upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom vezani za sakupljanje, ponovno iskorišćavanje i reciklažu, saopštila je Vlada.

Za ove namene u 2020. godini planirano je 2,6 milijardi dinara, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Akcioni plan Strategije za razvoj veštačke inteligencije u Srbiji za period 2020-2022, godine kojim su obuhvaćeni projekti za podršku razvoja veštačke inteligencije sa novim programima u oblastima obrazovanja, privrede, nauke i državne uprave.

Primena Strategije već je, kako se navodi, započeta programom za naučne projekte iz oblasti veštačke inteligencije, kao i primenom softvera koji koriste veštačku inteligenciju u javnoj upravi.

U okviru daljeg procesa reforme javne uprave, usvojen je i Program razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji za period 2020-2022. godine.

Tim programom su planirane mere javne politike koje će imati značajan uticaj na rad javne uprave, kao efikasnijeg i transparentnijeg servisa za građane i privredne subjekte.

Vlada je usvojila i odluku da se „Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne“ proglasi spomenikom prirode, kao geomorfološki fenomen koji ima izuzetan turistički značaj za istočnu Srbiju.