Odložene završne reči na suđenju policajcu koji se tereti za ratni zločin

Vesti 04. jun 202010:04 > 10:12
Shutterstock

Odloženo je iznošenje završnih reči Tužilaštva za ratne zločine na suđenju Miloradu Jovanoviću, rezervnom policajcu, koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Odbrana tvrdi da je svedok Boško Petrović, koga su pozvali da iz Banjaluke dođe da svedoči u korist optuženog ipak živ, iako je ranije na upućen sudski poziv svedoku od nadležnih iz BiH stigla objava da je on preminuo.

Dok se ne utvrdi da li je svedok živ ili je došlo do neke administrativne zabune, odlažu se završne reči Tužilaštva za ratne zločine.

Milorad Jovanović, rezervni policajac MUP-a, odeljenja u Lušci Palanci, tereti se da je tokom 1992. godine protivzakonito zatvarao civile bošnjačke nacionalnosti sa teritorije Sanskog Mosta u prostorijama spomen-muzeja Simo Miljuš, mučio ih, sa njima nečovečno postupao i izazivao fizičke patnje i povrede, a jednog civila i ubio.

Jovanović je ispitivao civile sa ciljem iznuđivanja informacija o organizovanju otpora srpskoj vojsci i tom prilikom ih udarao, terao da se krste i ljube mu čizme. Tokom suđenja Jovanović je priznao da su zatvarali civile u muzej, kako bi ih ispitivali o oružju ili bošnjačkim snagama.

Međutim, on je negirao da ih je tukao ili povredio. Rekao je da je nekoliko puta udario zarobljenika, ali da udarci nisu bili „jaki“ i da žrtva nije bila povređena. Dedo Dervišić je umro od posledica prebijanja. Jedan od svedoka je rekao da je video kako njegovo telo ubacuju u kombi i odvoze.

Slučaj protiv Jovanovića je srpskim pravosudnim organima prebačen iz Tužilaštva u Bihaću.