Lavrov u Beogradu: Dobri odnosi dve zemlje

Vesti 15. maj. 201512:08 > 16:25
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u poseti je Beogradu.

Posetu je počeo polaganjem venaca na Groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, povodom obeležavanja 70 godina pobede nad fašizmom.

Prilikom ceremonije polaganja venaca orkestar i gardisti, učesnici parade u Moskvi, odsvirali su rusku i srpsku himnu, kao i pesmu „Tamo daleko“, javlja Sputnik. Lavrov se upisao i u knjigu sećanja.

Izvor : Tanjug/Sava Radovanović

Bratski odnosi Rusije i Srbije

Lavrov se nakon toga sastao sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, šef srpske diplomatije je rekao da odnosi Srbije i Rusije nisu predmet nikakve trgovine sa trećim državama ili organizacijama, da su stabilni, prijateljski i bratski i da će takva saradnja biti nastavljena i dalje.

„Oni daleko prevazilaze dnevno političke teme. Između naših zemalja nema spornih pitanja. Zahvalni smo Rusiji na podršci oko Kosova“, rekao je Dačić.

On je istakao da se često čuju ideje, uključujući i Brisel kao da je Srbija „između dve vatre“ ili da „sedi na dve stolice“. „Mi našu politiku ne možemo da krijemo. Imamo javno izrečene odluke. Srbija ima svoj poltiički cilj da bude članica EU, ali to ne znači da treba da prekine odnos sa prijateljskim zemljam, a tu pre svega mislim na Rusiju“, rekao je Dačić.

Izvor : Tanjug/Dragan Stanković

Lavrov je rekao da Rusija visoko ceni nivo odnosa koji ima sa Srbijom. „Ministar Dačić upravo je izneo stavove Srbije. Nema mnogo zemljama u Evropi koje imaju takav stav. Mnoge imaju stav ili… ili. Stav Srbije je originalno evropski“, rekao je.

Prema oceni Lavrova, bilateralni odnosi na svim nivoima između dve države su veoma dobri. I Dačić i Lavrov su pozitivno ocenili trgovinsko-ekonomske odnose Srbije i Rusije istakavši da ima još dosta prostora za njihovo unapređenje, a posebno su razgovarali o energetici.

U tom kontekstu Lavrov je rekao da je ruska strana potvrdila spremnost za saradnju na tom planu i za isporuku gasa Srbiji, dok je Dačić naglasio da Evropi nije dovoljan samo severni tok, već da je neophodno da postoji i neki gasovod i da se ne sme dozvoliti da ovaj deo Evrope u tom ostane slepo crevo.

Rusija zabrinuta zbog dešavanja u Makedoniji

Rusija izražava veliku zabrinutost zbog poslednjih događaja u Makedoniji, situacije na Kosovu koja ne uliva nikakav optimizam i ispoljavanja velikoalbanskih pretenzija, dodao je Lavrov.

„Pozivamo EU da kroz svoje prisustvo na Balkanu obrati posebnu pažnju na te veoma uznemirujuće tendencije, posebno one koje se mogu podvući pod teroristički kontekst“, naveo je on.

Izvor : Fonet

Izražavajući zabrinutost zbog novih poziva na Veliku Albaniju, Lavrov je rekao ne veruje da „iko od razumnih političara može da ostane ravnodušan prema tome“. On je ocenio da su napadi u Kumanovu dobro pripremljene terorističke akcije i ponovu veliku zabrinutost Moskve zbog situacije na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

EU, prema njegovim rečima, ne treba da zauzima kukavički stav da je reč o pojedinačnoj epizodi. „Ubeđen sam da Brisel zna, ali da time pravdaju neefikasnost vlastitih napora“, istakao je Lavrov.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da ideja o albanskom ujedinjenju na Balkanu nije naišla na značajniju osudu Brisela i Vašingtona, što za posledicu ima, kako je naveo, političke, ali i neke druge aktivnosti, poput onih u Makedoniji.

Politika velikoalbanskog nacionalizma mora, kako je istakao, da naiđe na oštru osudu, a ne na blaga saopštenja koja pozivaju na dogovor dve strane.

Sastanak Nikolića i Lavrova

Izvor : Tanjug/Oksana Toskić

Srbija ne ceni prijateljstva po obimu ekonomskih veza, ali kod nas se zna kad Rusiji ide dobro, ide dobro i Srbiji, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru u sa Lavrovim.

Nadam se da će se naša saradnja nastaviti u usponu kao i dosad, iz godine u godinu, rekao je Nikolić, dodajući da nažalost nije došlo do realizacije Južnog toka, ali da očekuje da na neki drugi način ruski gas stigne u Srbiju.

On je Lavrovu rekao da kao nekad tako i danas Srbija izuzetno ceni jasan stav i podršku Rusije njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i borbi za očuvanje Kosova u sastavu Srbije.

Lavrov da preneo Nikoliću najtoplije pozdrave ruskog predsednika Vladimira Putina, istakavši da Rusija daje veliki značaj razvoju tog istorijskog prijateljstva.

Nikolić: Balkan se vraća unazad zbog želje Kosova i Albanije da stvore državu

Predsednjik Nikolić izjavio je da se Balkan ponovo vraća nekoliko godina unazad zbog želje Kosova i Albanije da stvore zajedničku albansku državu.

Nikolić je u razgovoru sa Lavrovim kazao da je za Srbiju neizmerno važna podrška koju joj Rusija pruža u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kada je reč o Kosovu.

„Vaš stav u Savetu bezbednosti je potpuno jasan i mi smo na tome zahvalni“, kazao je Nikolić.

Predsednik je kazao da su Srbija i Rusija bliske upravo tamo gde su „žarišta“.

„Balkan je posle nekoliko godina u kojima se Srbija trudila da bude oaza mira, ponovo vraća nekoliko godina unazad i sve su to posledice takozvane nezavisne države Kosovo i njena želja, kao i želja Albanije da se stvori velika albanska država koja bi zahvatila granice četiri okolne države“, kazao je Nikolić.

Lavrov je kazao da Rusiju zabrinjavaju terorističke tendenije na Balkanu i dodao da se to ne sme znemariti, jer postoji rizik od novih nesreća.

On je kazao da Srbija i Rusija moraju da ulože zajedničke napore kako ne bi došlo do novog prekrajanja granica. Lavrov je pohvalio srpsko predsedavanje OEBS-om zbog izbalansiranog pristupa.

Nikolić je kazao da Srbija i Rusija imaju izuzetnu ekonomsku saradnju i da mu je žao što projekat Južni tok nije sproveden jer, kako je naveo, i Srbija strepi „šta će biti 2018. godine kada isporuka gasa prestane da ide preko Ukrajine“.

Lavrov je kazao da je Srbija povećala izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju i dodao da bi dve zemlje trebalo da ojačaju saradnju u investicijama, da su ruska ulaganja oko četiri milijarde dolara i da ruski privrednici žele da učetvuju u privatizacijama.

U razgovoru o vojnoj paradi koja je 9. maja održana u Moskvi, povodom 70 godina pobede nad nacizmom, Lavrov je kazao da je Rusija visoko ocenila učešće srpske vojske jer su svesni da „se to dešavalo u kontekstu pokušaja da se smanji značaj ovog praznika“ i da bi predsednik Rusije Vladimir Putin bio srećan da ponovo razgovara sa predsednikom Srbije u Moskvi.

Vučić: Jačati trgovinsku saradnju

Izvor : Tanjug/Tanja Valič

Premijer Vučić istakao je u razgovoru sa Lavrovim da Srbiju i Rusiju vezuje iskreno prijateljstvo i naglasio da kada su trgovinski odnosi u pitanju obe zemlje moraju da budu više angažovane na jačanju te saradnje.

Vučić i Lavrov razgovarali su danas o bilateralnim odnosima, trgovinsko-ekonomskoj razmeni, energetskoj saradnji, isporuci gasa Srbiji i izvozu Fijat automobila na tržište Ruske Federacije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Izvor : Tanjug/Tanja Valič

Ministar Lavrov istakao je da su odnosi dve zemlje apsolutno otvoreni, kao i da je Srbija jedan od najvažnijih strateških partnera Ruske Federacije.

Vučić i Lavrov nastavljaju razgovore tokom radnog ručka koji u čast ministra spoljnih poslova Ruske Federacije organizuje premijer Vučić, navedeno je u saopštenju.