Pokrenut sajt ratusrbiji.rs, Dačić kaže da se radi o politizaciji ratnih zločina

Vesti 02. jun 202017:49 > 17:57
N1

Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je sajt ratusrbiji.rs – platformu koja na jednom mestu pruža sve relevantne informacije o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji Srbije.

Osnovni deo sajta pod nazivom „baza znanja“, kako se navodi, sastoji se od tekstova i analiza o tajnim masovnim grobnicama, logorima, prisilnim mobilizacijama, paravojnim jedinicama i proterivanju manjina.

Pokretanje tog sajta oštro je kritikovao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, rečima da je to „politizacija ratnih zločina“.

„U Srbiji svi misle da je sve dozvoljeno… Baš zato ne razumem kakva je svrha ove inicijative danas kad Haški tribunal i kad su nacionalni sudovi svih ovih godina i decenija radili na tome. Koje su to neke nove informacije koje neko do sada nije mogao negde da čuje ili nešto da istražuje… Mogu samo da kažem da je to samo još jedan od načina za politizaciju teme ratnih zločina, a naročito bih voleo da vidim koliko će toga biti kad je reč o ratnim zločinima protiv srpskog naroda u nekim drugim državama bivše Jugoslavije, a i čini mi se da je to jedan dobar način da se dođe do nekih fondova od strane međunarodnih organizacija koje se time bave. Ovim stvarima će se baviti sud i treba da se bavi sud“, naveo je Dačić.