Poslanici i stranke o rehabilitaciji Draže Mihailovića

Vesti 15. maj. 201509:41 > 17:55
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Demokratska stranka saopštila je danas da će rehabilitacija Dragoslava Draže Mihailovića duboko podeliti srpsko društvo. O suđenju su govorili i poslanici.

Jučerašnja odluka o ukidanju presude duboko će podeliti i inače podeljeno društvo u kom se političke razlike pretvaraju u borbu na život i smrt, a nasilje zbog političkih razlika postaje naša svakodnevnica“, saopštile su demokrate.

Kako ističu, činjenica da je Mihailović rehabilitovan je samo logična posledica činjenice da je četnički vojvoda Tomislav Nikolić izabran za predsednika Srbije.

DS je nastala da bi se suprotstavila komunističkom jednoumlju, samovolji vlastodržaca i ukidanju ljudskih prava i sloboda, a od svog nastanka baštini istinske antifašističke vrednosti. Zbog toga smatramo da će jučerašnja odluka o ukidanju presude duboko podeliti i inače podeljeno društvo“, navodi se u saopštenju.

SNS: Došlo vreme da se okončaju podele

SNS ocenjuje da u Srbiji suviše dugo traju podele iz Drugog svetskog rata i da je došlo vreme da se one okončaju, dok demokrate poručuju da je ova odluka suda razlog za nove podele u srpskom društvu.

Poslanik SNS Milovan Drecun kaže da suviše dugo traju podele iz Drugog svetskog rata u srpskom narodu i da je konačno došlo vreme da se one zatvore.

„Ne možemo više tako kao narod da funkcionišemo. Imamo jednu presudu, ali o tome šta se zaista dešavalo u Drugom svatskom ratu, kakva je uloga bila četničkog pokreta tek treba da se izjasne istoričari i mnogi drugi“, rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

Navodeći da je u pitanju odluka suda da proces protiv Mihajlovića nije bio regularan, Drecun je rekao da je u pitanju proceduralno pitanje.

„Istina nikad nije crno-bela. Ne može se govoriti o tome šta se dešavalo u Drugom svetskom ratu u Srbiji sa isključivim stavovima. Uvek postoji neka sredina. Moramo da saznamo istinu i zbog svih onih koji su tada živeli i zbog svih nas koji smo potomci tih ljudi““, naveo je Drecun.

Božović:U pitanju su pokušaji revizije istorije

Demokrate, pak, veruju da se radi o novoj podeli u društvu.

“Srpska istorija je nedvosmisleno bila na strani antifašističke borbe. U pitanju su ne samo nove podele, već i pokušaji revizije istorije. Suština je da bi mnogi narodi koji nisu imali tako jasnu ulogu tokom antifašističke borbe danas pozavideli Srbiji na slavnoj istoriji”, rekao je poslanik DS Balša Božović.

On tvrdi da Srbija od toga okreće glavu i da je to posledica poremećenog sistema vrednosti u Srbiji.

“Antifašizam je civilizacijska tekovina. Ovo je sraman čin za sve one koji su izgubili živote za državu”, rekao je Božović, dodajući da nije siguran da oni koji su rekli da su razočarani odlukom suda nisu priželjkivali ovaj razvoj događaja.

Živković: Suđenje ne znači rehabilitaciju zločina

Za lidera Nove stranke Zorana Živkovića sud je ocenio da suđenje Mihailoviću nije odgovaralo standardima koji su danas primereni evropskom pravu.

To suđenje ne znači rehabilitaciju zločina, niti menja istorijske činjenice“, rekao je Živković.

On je ocenio da je pokret Draže Mihailovića prvih nekoliko meseci nakon okupacije tadašnje Jugoslavije imao „neke neznatne akcije gde je pokazivao svoju želju da se bori protiv Hitlerove okupacije“, ali da se vremenom povukao u šumu i da su činili dokazane zločine prema civilima i stanovništvu drugih nacionalnosti i ideološkim protivnicima.

Živković poručuje da je „bez veličanja jedne ili druge strane neuporediv doprinos Narodno-oslobodilačkog pokreta“, te da to nije tema kojom treba da se bave političari i srpska javnost“.