Na nalazištu u Vinči prijavljena divlja gradnja, advokat tvrdi da spor još traje

Vesti 01. jun. 202019:31 > 19:50
Podeli:
Izvor: N1

Poslednjih dana pažnju javnosti privukli su i naslovi u novinama - da se usred arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči, bespravno gradi letnjikovac sa pogledom na Dunav.

Ekipa N1 obišla je tu lokaciju i, kako saznajemo, tokom vikenda na teren su u pratnji policije izašle i republička i gradska građevinska inspekcija, pa su radovi na daljoj izgradnji natkrivenog drvenog objekta, zaustavljeni.

Inače, ta parcela neolitskog nalazišta, odvojena je ogradom od ostatka zemljišta na kome se nalaze objekti Muzeja grada Beograda.

Muzej se zbog ovog slučaja obratio Republičkom zavodu za zaštitu spomenika, koji je i doneo rešenje da se taj letnjikovac ukloni.

Inače, direktorka Muzeja grada Jelena Medaković nije odgovarala na naše pozive i poruke, a nezvanično saznajemo da je određen rok u kojem bi sve trebalo da vrati u prvobitno stanje.

Eksproprijacija ovog zemljišta izvršena je pre 40 godina, a advokat vlasnika spornog objekta tvrdi za N1 – da njegovom klijentu nikada nije isplaćen ni dinar naknade i da zemljište nikada nije privedeno nameni. Kaže da spor oko te parcele još uvek traje. Advokat Lekić dodaje i da sporna kućica za odmor nema ni temelje, na kraju će verovatno morati da se sruši, i poručuje da će uložiti žalbu na rešenje o rušenju.