Lavrov: Rusija neće menjati stav prema Kosovu

Vesti 14. maj 201519:55 > 15. maj 2015 07:44
Podeli:
Izvor: Tanjug/Marko Đoković

Rusija je viskoko ocenila učešće predsednika Srbije Tomislava Nikolića i srpskih gardista na "Paradi pobednika" u Moskvi, povodom 70. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na beogradskom aerodromu, po dolasku u zvaničnu posetu Srbiji.

Šefa ruske diplomatije, koji je doputovao u dvodnevnu radnu posetu Beogradu, na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Lavrov je izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Beogradu i naveo da se uvek trudi da sa kolegom Dačićem ispuni sporazume koje su postigli predsednici i premijeri dve države.

Lavrov je istakao da Rusije podržava srpsko predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i promovisanje dokumenata kojima se promovišu saradnja i prosperitet na evropskom kontinentu.

„Ubeđen sam da u situaciji koja nije jednostavna na našem kontinentu, predsedavanje Srbije i lično Ivice Dačića predstavlja garanciju za donošenje uravnoteženih i dobro procenjenih odluka“, kazao je Lavrov.

Dačić je rekao da će sa Lavrovom razgovarati o bilateralnim pitanjima, kao i o temama u vezi sa OEBS i Ujedinjenim nacijama.

Rusija neće menjati stav prema Kosovu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Rusija neće menjati svoj stav prema Kosovu bez obzira na Krim, istakavši da su apsurdni pokušaji onih koji su režirali odvajanje Kosova od Srbije da stave pod sumnju slobodno izražavanje volje stanovnika Krima.

„Očigledno su apsurdni pokušaji onih koji su režirali odvajanje Kosova od Srbije – a pri tom bez ikakvog referenduma – da se stavi pod sumnju slobodno izražavanje volje stanovnika Krima. Stav Rusije prema kosovskom pitanju apsolutno je jasan i nepromenljiv: regulisanje ovog problema mopguće je isključivo na osnovu međunarodnog prava i u okvirima određenim u rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244“, naglasio je Lavrov u intervjuu za Politiku.

On je rekao i da su, što se tiče napora Beograda u ovom pravcu, za Rusiju prihvatljive one odluke koje će zadovoljiti Srbiju i da će srpskim partnerima i dalje pružati neophodnu podršku.

Šef ruske diplomatije podsetio je da je njegova zemlja upozoravala da će uvođenje u međunarodnu upotrebu modela proglašenja nezavisnosti određenih teritorija stvoriti presedan i više puta skretala pažnju da, kako je rekao, u poslednje vreme zapadna alijansa sa SAD na čelu široko koristi dvostruke aršine, krši temeljna načela međunarodnog prava i bezočno se direktno meša u unutrašnje stvari suverenih država.

On je rekao i da se stanovništvo Krima, u punom skladu s odredbama međunarodnog prava, izjasnilo na referendumu za proglašenje nezavisnosti od Ukrajine i za ujedinjenje s Rusijom.

Na pitanje da li Moskva planira da poveća investicije u srpsku privredu, jer su ruska ulaganja u Srbiju mnogo manja nego evropska, iako Srbija nije uvela sankcije Rusiji, što je izazvalo nezadovoljstvo u EU, Lavrov je odgovorio da se o tome vode aktivni pregovori i da Rusija polazi od toga da će ruskim investitorima i dalje biti omogućeni odgovarajući uslovi za poslovanje.