Rehabilitacija Mihailovića donosi više problema nego dobiti

Vesti 14. maj. 201519:32 > 19:35
Podeli:
Izvor: Medija centar Beograd

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić ocenila je, gostujući u Dnevniku N1, da će rehabilitacija Dragoljuba Draže Mihailovića, doneti mnogo više problema, nego što je dobit od nje.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

POVEZANE VESTI:

Gostujući u Dnevniku televizije N1, profesorka Rakić Vodinelić rekla je da je, prema navodima iz obrazloženja koji su se mogli videti u medijima, sudija imao u vidu proceduralni krakter suđenja Mihailoviću, te da je utvrdio da je vođi Ravnogorskog pokreta bilo povređeno pravo na odbranu. Odluka o rehabilitaciji, kako kaže, ne znači da Mihailović nije počinio zločine za koje je okrivljen.

Rakić Vodinelić kaže da je sada, međutim, ukinuta presuda kojom je Mihailovć osuđen za teške ratne zločine, i da se sada postavlja pitanje šta je sa krivičnim delima koja se vođi četničkog pokrata stavljaju na teret? Njemu više ne može da se sudi, jer on više nije živ, podseća ona.

Rakić Vodinelić ocenjuje da je rehabilitacijom učinjeno nešto što se inače zamera političkim suđenjima, a to je da se pod vidom vladavine prava, potura da je vladavina prava sama sebi cilj, a da joj nije cilj da očuva vrednosti slobodnog društva. Današnja odluka će, prema njenim rečima, doneti mnogo više problema, i u pravnom i u istorijskom smislu, nego što je dobit od nje.

Ona podseća i da je u Evropi bilo mnogo postratnih suđenja, i to u zemljama koje su, kako kaže, više pravne nego Srbija. “Kao da naš sudija poručuje svojim kolegama u Francuskoj, Norveškoj… rehabilitujte vi vaše kvinslinge, vidite kako to nama lako ide. To nije smelo da se uradi ovako olako i sa ovakvim obrazloženjem”, zaključuje Vesna Rakić Vodinelić.