Udruženje sudija i tužilaca: Nedopustivi napadi na Sašu Ivanića

Vesti 30. maj 202012:14 > 12:17
Izvor: N1 (ilustracija)

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) osudilo je izjave branilaca Darka Šarića, između ostalog i advokata Marka Kljajevića, u kojima se, kako ocenjuju, javnosti putem medija upućuje poruka da zamenik javnog tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić "nezakonito postupa, prikriva krivična dela i suštinski vodi politički umesto krivičnog postupka".

UST dodaje da je zbog takvih kvalifikacija podnet zahtev za Ivanićevo izuzeće iz predmetnog postupka, da ne spori institut izuzeća, ali da smatra da „neodmerene izjave u pogledu nezakonitosti u postupanju crtaju metu postupajućem zameniku u jednom od najsloženijih postupaka srpskog pravosudja“.

Zbog, kako su okarakterisali, „napada na integritet zamenika Ivanića i čitavog Tužilaštva za organizovani kriminal“, UST je zatražila i hitnu reakciju Državnog veća tužilaca.

„UST sa žaljenjem konstatuje da su ovakve poruke već viđene u završnim fazama mnogih postupaka, ali smatra da se sa takvom praksom mora prestati i da ona ugrožava bezbednost postupajućih nosilaca javnotužilačke funkcije, što mora da bude razlog za hitnu i ozbiljnu reakciju Državnog veća tužilaca“, ocenjuje se u saopštenju.

Dodatno, UST je pozvao Advokatsku komoru Beograda da spreči odstupanja od Kodeksa profesionalne etike, pozdravljajući dostignuti visok stepen profesionalne odgovornosti advokata.

„UST je u više navrata javno reagovalo i nastojalo da zaštiti kolege iz advokature, u situacijama kada su predmet napada bila njihova prava i lična bezbednost“, zaključuje se u saopštenju.