Vlaović: Prosečan pristalica bojkota je zbunjen, smiriti tenzije sa Crnom Gorom

Vesti 30. maj 202009:13 > 10:40
Izvor: N1

Gojko Vlaović, novinar dnevnog lista Danas, izjavio je da je prosečan pristalica bojkota predstojećih izbora u Srbiji "zbunjen". "Zamislite sada pristalicu bojkota na Vračaru. Sada on treba da razmišlja da li treba da bojkotuje republičke, a da ide na opštinske, i mislim da je u glavni problem u bojkot bloku to što je u početku bilo različitih mišljenja da li ići ili ne na izbore", ocenio je Vlaović.

POVEZANE VESTI

Govoreći o koronavirusu, on ističe da uprkos tome što je broj novoobolelih svakog dana sve manji, „i dalje treba da budemo odgovorni“.

 „Ono što sada definitivno znamo, kako su nam i epidemiolozi govorili je, da svaka epidemija traje 12 sedmica. Ako ovaj virus nije došao iz svemira, moraće da se ponaša zemaljski, što znači da je on faktički mrtav, a da sada dolazi period za koji epidemiolozi kažu da on treba da se javlja sporadično. I cifra novozaraženih bi trebalo da se smanjuje sve više i više. Ali, mi moramo da budemo odgovorni. Ne znamo dovoljno o virusu, i ne znamo kako se širi, kažu kapljično, a ima dosta i onih koji kažu da se širi preko vazduha, nepoznat je i novi je virus, i ne treba da znači da ljudi treba da se ponašaju kao da se ništa nije desilo“, kaže Vlaović.

Govoreći o drugom talasu epidemije, kaže da je pristalica teorije da treba da prebrodimo prvo ono sa čim se sada suočavamo.

„Hajde da sačekamo da zemlje koje su pogođene odjave tu epidemiju. Da li ćemo imati drugi talas, zavisi od toga kada dobijemo relevantne rezultate šta se dešava u Južnoj Americi, gde je trenutno najveća kriza. Postoji i mogućnost da drugog talasa neće ni biti, to je ono čemu se svi nadamo“, ističe Vlaović.

Ocenjuje da su epidemiolozi kod nas „dosta dobro analizirali situaciju“ , ali ih kritikuje zbog toga što su neki od njih govorili da će sigurno biti drugog talasa, „što nije sigurno“.

Komentarišući najave doktora Nestorovića koji je najavio tužbe protiv lista „Danas“ i inicijative „Ne davimo Beograd“, jer prema  njegovom mišljenju, vode „hajku protiv njega“, Vlaović kaže da je doktor Nestorović za vreme epidemije za razliku od nekih drugih doktora smirivao situaciju i nije dizao tenziju.

„On je u samom toku epidemiju bio neka vrsta glasa razuma, jer je jedini davao neku informaciju kada će se nešto završiti, i kada možemo da budemo mirni. Međutim, to što je tako reagovao u takvom trenutku, ne može da bude izgovor za ono što je govorio pred početak same epidemije, kada je davao smešne izjave, jer se pokazalo da ništa od toga što je rekao nije tačno. Onda se on izvinio, postao je malo uravnoteženiji sa svojim izjavama, a onda je ponovo počeo. Pred kraj epidemije je počeo da priča neke stvari koje jedan doktor ne bi trebao da priča“, naveo je Vlaović i dodao da doktor Nestorović ne pazi kada daje izjave, „a nalazi se na mestu na kome bi itekako trebalo da pazi“.

Još uvek velike tenzije sa Crnom Gorom

Govoreći o odnosu Srbije i Crne Gore, kaže da ukoliko pogledamo cifre  koje su navedene i razlozima koje su izneli organi Crne Gore, „sve ide u korist Podgorice, sem Nemačke, koja je gora je po rezultatima i od Srbije“.

„Vidi se da je crnogorska vlast, jer je Nemačka jaka država i nemačkim turistima je dozvolila da ulaze, a nije dozvolila turistima iz Srbije, iako su rezultati kod nas bolji, i to jeste jedna vrsta nepravde, i može da se sumnja da su tu i politički razlozi u pitanju. Sa druge strane, Beograd tvrdi da neće odgovarati istim merama, međutim, u provladinim medijima je pokrenuta hajka protiv države Crne Gore, imamo sada i izjavu premijerke, a time se ništa ne postiže. Još uvek je letovati u Crnoj Gori jefitinije letovati, nego u bilo kojoj drugoj zemlji regiona. Zašto odgovarati naše ljude da idu tamo i da manje para potroše, i da bolje prođu“, zapitao je Vlaović. 

Kako je kazao, pomenuta hajka u medijima je i „opasna, jer su još uvek velike tenzije između dve države“.

„Znamo šta se tamo dešava sa litijama, znamo šta se tamo dešava sa pobunom srpskog naroda, koji smatra da je u tom verskom momentu diskriminisan u odnosu na druge vere… I same te tenzije doprinose da ti ljudi, koji Srbiju vide kao maticu, učestvuju u demonstracijama, i dižu tenziju protiv države, oni sada mogu još srčanije da uđu u sve to , što u epidemiološkoj situaciji nije dobro. Svako trvenje u Crnoj Gori je besmisleno dok se epidemija ne odjavi“, ocenio je Vlaović.

Glavni problom u bojkot bloku različita mišljenja o izborima

Komentarišući predstojeće izbore u Srbiji i tok predizborne kampanje, on je kazao da je bojkot izbora „sasvim legitimna stvar“, kao i da „svaka politička opcija koja smatra da nešto nije u redu , ima pravo da bojkotuje izbore“.

„Što se samog bojkota tiče, u početku je delovalo kao racionalna ideja u onom delu biračkog tela, koje ne želi da ide na izbore. Međutim, sama činjenica da je u bojkot bloku došlo do određene podele, zatim da deo njih ide na izbore na lokalnim izborima… dovela je do toga da mislim da je prosečan pristalica bojkota zbunjen. Koga podržati, na koje izbore ići? Zamislite sada pristalicu bojkota na Vračaru? Sada on treba da razmišlja da li treba da bojkotuje republičlke, a da ide na opštinske, i mislim da je u glavni problem u bojkot bloku to što je u početku bilo različitih mišljenja da li ići ili ne na izbore“, ocenjuje Vlaović.

„Mislim da su opcija oko Dragana Đilasa veoma stabilni finansijski, i da oni mogu da izdrže i period od četiri godine vanparlamentarne opozicije, dok neke druge stranke nisu u toj mogućnosti. I zato pokušavaju da bar na lokalu uđu negde, ne bi li održali nivo prisutnosti u medijima i u javnosti. Ali, sve to olakšava posao Vučiću“, zaključio je Vlaović.