Porodice traže da Vučić otkrije ko je ubio mladiće u Peći

Vesti 14. maj. 201519:13 > 19:15
Podeli:
Izvor: N1

Porodice Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji okupile su se ispred Tužilaštva za ratne zločine kako bi obeležile 17 godina od prve otmice. Među njima su i roditelji mladića ubijenih u kafiću “Panda” u Peći 1998. godine, koji traže od predsednika Vlade Srbije da im otkrije šta zna o tom slučaju.

Među slikama dve i po hiljade ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji nalaze se i fotografije šestorice mladića ubijenih u kafiću Panda u Peći. Međutim, da li su i oni žrtve terorista ili sopstvene države? To pitanje muči i Zvonimira Gvozdenovića, oca jednog od ubijenih mladića.

“Mi, evo skoro 17 godina, vodimo strahovitu bitku sa ovom državom Srbijom, koja nikako neće da preseče i kaže ko je to ubio, nego se stalno licitira”, kaže on.

Do roditelja ubijenih skoro 15 godina stizao je odgovor: “istraga je u toku”, a onda je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao da nema dokaza da su ubistvo izvršili Albanci.

Milena Radović, majka jednog od ubijenih mladića, kaže da od premijera Vučića očekuje da podeli svoja saznanja o toj tragediji, pošto je, kako kaže, još u decembru 2013. poručio da o tom slučaju zna mnogo više nego porodice stradalih.

Međutim, o tom saznanju premijer ćuti, dok porodice ne znaju ni ko je zadužen za njihov slučaj. U javnosti se spekuliše da su izvršioci bili iz jedinice JSO, a nedavno je advokat Duško Tomić rekao da mu je nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Radomir Marković preneo nove informacije, koje ukazuju na odgovornost tadašnjeg državnog vrha i Jedinice za specijalne operacije. Tužilaštvo, do sada bar javno, nije reagovalo na Markovićeve tvrdnje, koji je u zatvoru zbog više političkih ubistava iz tog perioda.

Opšrnije u prilogu Jelene Zorić: