Poverenik: Ratifikovan protokol, unapređena zaštita podataka o ličnosti

Vesti 29. maj 202015:03 > 15:07
N1

Srbija je ratifikovala Protokol kojim se menja Konvencija o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, saopšteno je iz institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Cilj Protokola je da obezbedi da se načela zaštite podataka o ličnosti primenjuju na sve aktivnosti obrade u jednom uređenom društvu, uključujući i nacionalnu bezbednost, kao i poštovanje nezavisnosti organa za zaštitu podataka o ličnosti i jačanje pravne osnove za međunarodnu saradnju.

Srbija je četvrta država članica Saveta Evrope koja je ratifikovala ovaj protokol, nakon Bugarske, Hrvatske i Litvanije.

Poverenik Milan Marinović je svojim dopisom od 18. marta 2019. ukazao Ministarstvu pravde na značaj i potrebu da se Protokol kojim se modernizuje i unapređuje Кonvencija 108 Saveta Evrope, potpiše a potom i ratifikuje.

Protokol kojim se menja Кonvencija o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka (Кonvencija 108) Savet Evrope je usvojio 18. maja 2018. godine, Srbija ga je potpisala 22. novembra 2019, a ratifikovala 26. maja 2020. godine.