Odobren povratak 60 srpskih porodica na Kosovo

Vesti 14. maj. 201518:19 > 18:22
Podeli:
Izvor: N1

Ministar za povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić rekao je da je to ministarstvo odobrilo povratak prvih 60 porodica na Kosovo i da želi da se vrati što više srpskih porodica.

Jevtić je danas obišao dve srpske porodice za koje se završava gradnja novih tipskih kuća u selima Osojane i Tučep, u opštini Istok.

Ministar je kazao da je reč o projektu koji pored izgradnje kuća podrazumeva ekonomski paket vredan oko 3.000 evra koji će porodicama pomoći da za početak reše ekonomsko pitanje, a kuće će biti opremljene neophodnim pokućstvom.

Jevtić je u Tučepu rekao novinarima da očekuje da se nakon formiranja međuministarske grupe rešavaju problemi povratnika,tako da se svakoj porodici povratnika obezbedi bar jedno radno mesto.

Prema njegovim rečima, trenutno se gradi 11 kuća, a u prvoj fazi biće izgrađeno 17 novih kuća za povratnike u opštini Istok.

„Ono što je važno istaći to je da dobra saradnja našeg ministarstva i lokalne samouprave u Istoku rezultira implementacijom procesa povratka, a ta saradnja pomaže i u izgradnji međusobog poverenja tako da je samim tim i cela zajednica u ovoj opštini dobitnik“, rekao je novinarima Jevtić u Istoku, posle sastanka sa predsednikom te opštine Hakijem Rugovom.

Ministar je pojasnio da je sa Rugovom razgovarao o mogućnostima dalje saradnje u vezi sa povratkom raseljenih, ali i o podršci onim projektima koji mogu da zaposle ljude i koji mogu da pomognu da se određene sredine u infrastrukturnom i svakom drugom smislu razvijaju.

Haki Rugova je kazao novinarima da je sa Jevtićem razgovarao i o političkoj situaciji za koju je rekao da je dobra u ovoj opštini. „Spreman sam, kao predsednik opštine, da još više sarađujem sa ministrom i sa Vladom Kosova, kao i sa međunarodnom zajednicom da bude više razvoja. Zatim da sarađujemo ne samo da se ljudi vraćaju, nego da to bude stvarni povratak raseljenih“, rekao je Rugova.

„Poručujem svim raseljenima da se vrate“

Povratnik u selo Tučep, Radoje Romanović, kazao je da je zadovoljan što se posle više godina provedenih u izbeglištvu u Jagodini i dve godine života u kontejneru u selu Tučep, konačno i njegovoj porodici, suprugi Sanji i sinovima Nikoli i Stefanu završava tipska kuća od 45 kvadratnih metara stambenog prostora.

„Imam sedam hektara obradive zemlje i tri šume. Sva zemlja je obrađena i zasejana pšenicom i kukuruzom. Tu je i bašta, bazen star 50 godina u kome ću gajiti šarane. Srećni smo i poručujem svim raseljenima da se vrate na svoja ognjišta“, rekao je Romanović.

U opštini Istok pre rata živelo je oko 8.000 Srba, dok ih je danas oko 2.700.