Suđenje Ninoslavu Jovanoviću odloženo jer nije upoznat sa svim dokazima

Vesti 29. maj 202011:17 > 12:38
Podeli:
Izvor: N1

Pripremno ročište u postupku protiv Ninoslava Jovanovića iz Malče, koji je osumnjičen da je decembra prošle godine oteo i zlostavljao 12-godišnju devojčicu, a koje se održava pred Višim sudom u Nišu pomereno je za 16. jun. Kako je saopštio Viši sud, razlog odlaganja je to što je tokom pripremnog ročišta utvrđeno da Jovanović nije upoznat sa rezultatima psihijatrijskog veštačenja, koje je nad njim obavljeno.

Viši sud navodi da je pripremno ročište odloženo je je utvrđeno da optuženom u fazi istrage nije bilo omogućeno da se upozna sa sadržinom pisanog nalaza i mišljenja Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, kojim je veštačena njegova uračunljivost.

„Zbog epidemiološke situacije, branilac optuženog jeste, ali optuženi nije obavešten da u tužilaštvu postoji pisani nalaz i mišljenje koje može da razgleda, niti mu je kopija pisanog nalaza i mišljenja dostavljena u pritvoru Kazneno-popravnog zavoda u Nišu“, konstatovalo je Viši sud.

U saopštenju se navodi da je pravo optuženog da pre no što se izjasni o optužnici, bude upoznat sa sadržinom dokaza koji su prikupljeni u fazi istrage i čije izvođenje tužilaštvo predlaže na glavnom pretresu. Viši sud će pisani nalaz i mišljenje psihijatrijskog veštaka dostaviti optuženom, a pripremno ročište biće 16. juna.    

Suđenje bez medija

Jovanović je jutros u 10 sati na ročište dovezen policijskom maricom, u čijoj pratnji su bila još dva ista vozila. On je trebalo da se izjasni o krivici a na ročištu je trebalo da budu predloženi dokazi koji će se potom izvoditi u sudskom postupku.

Na suđenje su jutros došli i roditelji otete devojčice.

Postupak je bio zatvoren za javnost, pa je i medijima bio zabranjen ulazak u zgradu suda.

Očekuje se da već za par nedelja bude održan glavni pretres, saznaje agencija Beta.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je krajem marta optužnicu protiv Jovanovića. On je uhapšen u januaru na seoskom groblju u Malči.

Jovanović je ranije zbog silovanja bio osuđen na 10 i 12 i po godina zatvora, dok je zatvorsku kaznu od pet meseci dobio zbog uznemiravanja jedne maloletnice na Fejsbuku.

Roditelji otete devojčice očekuju maksimalnu kaznu

Majka otete devojčice Aleksandra Karimanović izjavila je da očekuje maksimalnu kaznu za otmičara kako bi „bili mirni svi roditelji“, a posebno njena porodica i njena ćerka.

„Očekujem maksimalnu kaznu kako drugi roditelji ne bi prolazili kroz ono što smo mi prošli. Bol koji nam je naneo biće do kraja života“, rekla je Karimanović novinarima.

Roditelji su prvi put imali priliku da vide otmičara njihove ćerke i istakli da su to veoma emotivno doživeli.

Otac otete devojčice Robert Karimanović izjavio je da otmičar u sudnici nije smeo da ga pogleda, dok je on njega gledao.

„To je nešto neopisivo. Bes neki mi se javio, ali ipak, morao sam da se kontrolišem, pošto je sudnica u pitanju“, rekao je Karimanović.

Dodao je da očekuje da pravda bude brzo zadovoljena i da bi suđenje trebalo da bude završeno u što skorijem vremenu, s obzirom da su na suđenje dugo čekali.

Karimanović je kazao da se njihova ćerka, posle svega što joj se dogodilo, oporavlja i da je bolje.

Advokat oštećenih Tamara Antić rekla je da očekuje da Jovanović bude osuđen na maksimalnu kaznu za dela koja mu se stavljaju na teret, u cilju individualne i generalne prevencije.