Razočarani užički borci

Vesti 14. maj. 201517:47 > 15. maj. 2015 12:37
Podeli:
Izvor: N1 info

Najemotivnije na odluku o rehabilitaciji Mihailovića reaguju oni koji su učestvovali u II Svetskom ratu. Posebno oni koji su iz Užica - grada koji je za vreme rata više od dva meseca odolevao napadima nacista i kolaboracionista.

U ovom gradu osnovana je Užička republika koja je u jesen 1941. punih 67 dana odolevala napadima neprijatelja. Za to vreme Vrhovni štab iz današnje zgrade muzeja rukovodio je pokretom otpora, a partizanske jedinice su postajale sve brojnije.

Zdravko Jakšić koji je sa 16 godina postao kurir Sandžačke brigade živo se seća četničkih nedela. „Gledao sam mojim očima kako komšija komšiju kolje…kako su ih mučili“.

U užičkom udruženju borci su se ranije danas okupili kako bi sačekali presudu Višeg suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića, za koga smatraju da se samo deklarativno zalagao za antifašizam.

Opširnije iz Uživca pogledate u prilogu Slađane Vasiljević:

SPO: Nemamo veze sa uklanjanjem Titove spomen biste

Zamenik predsednika Gradske skupštine u Užicu i odbornik Srpskog pokreta obnove (SPO) Petar Ristović saopštio je da SPO kao pokret i stranka nema skoro nikakve veze sa uklanjanjem spomen biste Josipa Broza sa Gradskog trga u Užicu.

Prema njegovim rečima, spomen bista je sklonjena 1991. godine nakon Deklaracije i Preporuke koje je tada usvojila Narodna skupština Republike Srbije.

Realizacija Preporuke Narodne Skupstine je izvršena od strane Izvršnog Odbora Skupštine opštine Užice, a tada je lokalnu vlast u ovom gradu imala Socijalistička partija Srbije (SPS), naveo je Ristović.

Inicijativa o povratku spomen biste Josipa Broza na Gradski trg, a o kojoj se raspravljalo na Gradskoj skupštini u decembru 2013.godine, nije prihvaćena jer za istu nije glasala nijedna parlamentarna stranka u Gradskoj skupštini, osim odbornika SPS-a, saopštio je Ristović i dodao da je SPO i dalje zastupljen u Skupštini grada.