Sindikat: RTS da postane nezavisni medijski korektivni faktor celog društva

Vesti 28. maj 202014:00 > 14:06
N1

Sindikat Nezavisnost Radio-televizije Srbije saopštio je da očekuje konačno raspisivanje konkursa za novog generalnog direktora RTS i da njegov izbor omogući da javni servis postane "nezavisni medijski korektivni faktor celog društva".

„Čitav proces biranja bi, za razliku od sadašnjeg stanja, morao da bude potpuno lišen bilo kakvog uticaja politike i prepušten isključivo stručnim medijskim činiocima društva u kojima bi se, kroz permanentnu analizu rada javnog servisa, dolazilo do najboljih kadrovskih rešenja za čelna mesta u javnom servisu“, ocenio je sindikat u saopštenju.

Kako se navodi, to znači da nikakva skupštinska većina ni na koji način ne bi mogla da bude faktor odlučivanja u pitanjima medijskog servisa koji po definiciji mora da bude iznad politike.

„Ako je, dakle, struka bila ta koja se za vreme pandemije pitala kada ćemo navući maske na lica i kada ćemo u karantin, a kada iz njega, onda struka takođe mora da bude ta koja će voditi proces kandidovanja i biranja generalnog direktora javnog servisa svih građana Srbije“, smatraju u sindikatu.

Smatraju i da bi samo u sistemu, koji bi bio istinski demokratski i transparentan, uz učešće najšireg spektra medijskih udruženja i asocijacija sa njihovom precizno definisanom ulogom u procesu odabira, bilo moguće, tokom vremena, razviti i ojačati jedan javni servis koji bi mogao da bude „stub demokratskog razvoja čitavog društva“.

„U takvom sistemu, izbeglo bi se da na čelo medijske kuće koju plaćaju svi građani Srbije dođe osoba koja će izvršavati bilo čije naredbe ili ispunjavati želje sa bilo koje političke adrese, već osoba kojoj će ideja vodilja u radu biti maksimalna objektivnost, izoštrenost duha i kritička misao“, navodi se u saopštenju.

U sindikatu smatraju da RTS treba direktor koji će bilo kome na bilo kojoj funkciji u državi, biti u stanju da kaže da njegove zamisli o prisustvu na ekranu ne zavise od ličnog doživljaja veličine i važnosti, nego od javnog interesa.

„RTS treba direktor koji će umeti da kaže ‘ne’ šefu države kada ovaj ultimativno zatraži da bude na ekranu 90 minuta u monologu, te da mu poruči kako ta tema, po mišljenju kolegijuma javnog servisa, zaslužuje vest od pet minuta u kojoj će stavovi predsednika biti prepričani rečima novinara“, ocenjuju u sindikatu.

Smatraju i da RTS treba direktor koji razume funkcionisanje velikog sistema, ali koji neće padati u zamku sveznalaštva, nego će za svaku oblast odabrati dostojne rukovodioce ili savetnike koji će u svaki problem ulaziti sa mišlju o javnom interesu, a ne o svom džepu.

„RTS treba direktor koji će se uspraviti, za razliku od onih koji su tako dobro umeli da kleče“, zaključuju u sindikatu Nezavisnost.

„Čitava javnost vitalno je zainteresovana za opstanak demokratije i njenih temeljnih pretpostavki u koje spadaju i slobodni mediji, a među njima naročito medijski javni servis Srbije“, poručili su iz sindikata.