Pokret Opre Roma: Pokrenut onlajn dijalog sa romskom zajednicom

Vesti 28. maj 202013:20 > 13:24
Podeli:
Izvor: AFP/Andrej Isaković

Pokret Opre Roma pokrenuo je onlajn dijaloge sa romskom zajednicom o problemima sa kojima se zajednica susreće i načinima kako se oni, uz pomoć države, mogu rešiti, saopštio je taj pokret.

Teme o kojima su aktivisti razgovarali sa članovima romskih zajednica u najvećoj meri odnosile su se na aktuelne situacije u vezi sa pandemijom korona virusa. Razgovaralo se o tome kako raspodeliti humanitarnu pomoć, u kojoj meri su državna uprava i lokalna samouprava obezbedile zdravstvenu zaštitu i prevenciju širenja kovid-19 u romskim zajednicama i koji su najveći problemi koji ne mogu biti rešeni bez učešća države.

Ideja ove akcije je, navodi se, da se zajednice ojačaju i da se njeni članovi pitaju za odluke koje se njih tiču, kao i da zajednica učestvuje u donošenju odluka na državnom nivou. Cilj je podučavanje članova romske zajednice o njihovim pravima i tome kako da budu aktivni građani, da bi mogli da odlučuju o sopstvenim životima.

Razgovori se vode na teritoriji cele Srbije, u 14 opština, a aktivisti su do sada organizovali debate u Vranju, Pavlovcu, Surdulici, Vladičinom Hanu, Zaječaru, Pirotu, Beloj Palanci, Boru, Aleksincu, Smederevskoj Palanci i Baču, a planirani su i dijalozi u Prokuplju, Kruševcu i Novom Sadu.