Ešton: Dačić dolazi da se oprostimo

Vesti 20. okt 201420:43 > 20:49
Reuters/Mohamed Abd El Ghan

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je u Luksemburgu da će se u utorak u Briselu sastati s ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem zato što on dolazi da se oproste.

Dačić dolazi da se oporsti sa mnom, rekla je novinarima visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU na završetku ministarskog zasedanja EU, jer na položaj dolazi nova visoka predstavnica EU.

Ešton je dodala da je sigurna da će Federika Mogerini, nastaviti da radi s Beogradom i Prištinom.

Ketrin Ešton od 3. novembra na položaju visoke predstavnice EU i potpredsednice Evropske komisije treba da zameni sadašnja šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini.

Tanjug/AP/Lehtikuva, Markku Ulander

Srpski ministar Dačić izjavio je da će sutra s Ešton razgovarati o održavanju za konferencije ministara Zapadnog Balkana i visokih zvaničnika Evropske komisije, planirane za 23. oktobar u Beogradu.

Dačić je rekao i da će centralno pitanje njegove sutrašnje posete biti nastavak dobre saradnje s novom visokom predstavicom EU Federikom Mogerini.

On je rekao i da je neizvesno da li će se u Beogradu u četvrtak održati regionalni skup kome bi trebalo da prisustvuju ministri spoljnih poslova, ekonomije i finansija zemalja Zapadnog Balkana i predstavnici Evropske komisije.

Dačić je kazao da je moguće odlaganje regionalne konferencije, zbog odlaganja posete albanskog premijera Edija Rame.