Obeleženo deset godina institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Vesti 27. maj 202019:49 > 19:58
N1

U Beogradu je obeleženo deset godina od uspostavljanja institucije Povernika za zašitu ravnopravnosti.

Aktuelna poverenica Brankica Janković je rekla da je za deset godina postojanja ove institucije urađeno mnogo i da je srpsko društvo danas spremnije da prihvati drugo i drugačije, ali i da još mnogo mora da se uradi – jer, kako je rekla, nema stvarne ravnopravnosti sve dok su „predrasude i običaji“ jači od zakona.

Upitana da li se vidi na istoj funkciji u narednih pet godina, Janković je odgovorila da o tome ne odlučuje ona, već Skupština Srbije.

„U ovoj instituciji postoji želja, spremnost i volja, u krajnjem slučaju i moja, ali i neko znanje i iskustvo da gradimo i dalje Srbiju kao ravnopravnu, tolerantnu, pravednu, demokratsku, modernu državu”, rekla je Janković.

Janković je dodala da je u prethodnih pet godina institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti radila predano i dala svoj maksimum, o čemu mogu da govore građani koji su dobili zaštitu.

Inače, danas je istekao i petogodišnji mandat poverenice, a predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je već pokrenula proceduru za reizbor, odnosno izbor novog poverenika, za šta poslanici imaju rok od tri meseca.

„Zakonski rok u kome poslanički klubovi mogu da predlože kandidata za poverenika je tri meseca, tako da će ovog puta pravo da dopune predloge imati i neki poslanički klubovi iz novog saziva parlamenta“, objasnila je Gojković.

Ona je rekla da iz svog političkog iskustva misli da će poslanički klubovi to učiniti tek nakon konstituisanja novog saziva parlamenta.

Na pitanje novinara da li može da se očekuje reizbor Brankice Janković, Gojković je odgovorila da to ne može da kaže, jer su izbori u toku. 

„Potrebno je da vidimo koje će političke stranke i liste preći cenzus i ko će činiti vladajuću većinu“, rekla je Gojković i dodala da je podjednako dobro sarađivala sa obe poverenice. 

Podsetimo, poverenik za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije ustanovljen je, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, u maju 2010. godine, kao samostalan i nezavisan organ.