Zec: Na političkom tržištu Srbije sva roba je falš

Vesti 27. maj 202014:42 > 14:45
N1

Profesor ekonomije Miodrag Zec ocenio je da je virus koji preti Srbiji opasniji od kovida-19 i da je problem sa srpskim političkim tržištem što je na njemu sve falš roba.

„Ovde nema uređenog političkog tržišta gde se neka roba može sertifikovati, nema na ovoj našoj pijaci nikakve standardizacije, zato što se država smatra plenom. Ovde ne postoji prirodni algoritam dolaska na vlast i silaska sa vlasti, nego kad se jednom popne na vlast, obično ga moraš rušiti“, rekao je Zec za NIN.

Dodao je da „nije mandat od četiri godine smišljen bez razloga, nego zato što je predugo zadržavanje na vlasti opasno“.

„Jednako je opasno da nemaš opoziciju kojoj su dostupni demokratski kanali, jer ako nemaš opoziciju, ti ustvari nemaš jedan organ, nemaš bubreg. Ali ovde se opozicija shvata kao remetilački faktor koji treba dotući i uništiti“, istakao je Zec.

Govoreći o borbi protiv koronavirusa, on je naglasio da se javne službe ne mogu formirati tek kada ti one zatrebaju.

„Кasno je formirati vatrogasnu jedinicu ako nešto već gori. Ona mora da postoji uvek, najrentabilnija je kada je ne koristiš, ali mora da postoji, bez obzira što imaš trošak za njeno održavanje, a nemaš nikakav profit“, objasnio je sagovornik NIN-a.

Po njegovom mišljenju, bespredmetna je priča o najvećem rastu bruto domaćeg proizvoda u Srbiji, ako ljudi odlaze iz zemlje.

„Deficit rođenih i suficit iseljenih potiru propagandu i zvone na uzbunu. Ako je sve dobro, zašto bi svi da zarade i iznesu pare na Zapad“, zapitao je Zec. 

On je kritikovao odluku Vlade da svakom punoletnom građaninu isplati po 100 evra. 

„Umesto da svakom dam po 100 evra, taj novac iskoristio bih da vratim oteto penzionerima. Pokazao bih tako da postoji sigurnost svojine, ugovora i stečenih prava, zalio bih to drvo stabilnosti“, rekao je Zec, po čijim je rečima kriza iz 2008. rešena štampanjem para, a sada su potrebni stručnjaci. 

Njih, kako je ukazao „nažalost nema, jer se ovde ne ceni znanje, a eksperti se ne mogu regrutovati kao članovi partije, koji mogu da idu na mitinige, ali ne mogu da se bore sa virusom“. 

Zato bi, smatra on, na budžet trebalo da se gleda kao na sistem, a ne kao na džeparac. 

„Zdravstvo je dalo više nego što se u njega ulagalo, a kada aplauzi utihnu sjaj novogodišnjih lampiona prikriće oronule fasade klinika i zarđalu oprema u laboratorijama“, rekao je Zec u intervjuu za novi NIN.