Maturante osnovnih škola očekuje druga proba pred završno polaganje male mature

Vesti 27. maj 202013:59 > 14:04
Podeli:
Izvor: N1

Nakon prve online probe, maturante osnovnih škola uskoro očekuje i druga proba pred završno polaganje male mature. Ove godine očekuje se i digitalno pregledanje testova, a iz Ministarstva prosvete za N1 navode da su preduzete posebne mere bezbednosti, poput te da se testovi neće štampati u eksternim štamparijama kao prethodnih godina.

Maturanti će najpre 1. juna, obaviti određene tehničke procedure, a tog dana kući će poneti dva testa – maternji i kombinovani. Drugog juna testove vraćaju u školu, te rade probni test iz matematike sličan prošlogodišnjem modelu. Polaganje male mature zvanično je zakazano za 17. 18. i 19. jun.

„Ove godine za učenike nema nekih značajnijih promena kod samog rada, odnosno završnog ispita. Znači dolaze u učionice, a ovo 2. juna će biti neka vrsta probnog, odnosno pripremnog dela vezano za procedure i pribor za organizaciju, za raspored sedenja, za popunjavanje tih obrazaca koji su neophodni i ono što je jako bitno za izradu zadataka… Kada smo imali samoprocenu u aprilu znanje učenike za probni završni nije bio ovoliki broj otvoreih pitanja na testovima. Tako da su to isto tako neke novine da se oni jendostavno upoznaju sa tim i naravno i narednom periodu imaju nekih 10 dana da se još bolje pripreme. Mi se nadamo i očekujemo da će povratak u klupe biti baš 1. septembra, radi se kalendar za narednu školsku godinu koji će biti donet 1. juna“, kaže poomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

Iz Ministarstva prosvete najavljuju da će se ove godine testovi male mature ocenjivati softverski i to delovi testa zatvorenog tipa, dok će pitanja otvorenog tipa pregledati po dva nastavnika. Za potrebe pregledanja testova biće formirana i Centralna komisija koja će intervenisati u problematičnim slučajevima.