Nestranačke komšijske inicijative uz pomoć PSG izlaze na izbore na Starom gradu

Izbori 2020 26. maj 202012:36 > 12:45
N1

Nestranačke komšijske inicijative sa Starog grada predaće objedinjenu listu za izlazak na lokalne izbore u Republici Srbiji, zakazane za 21. jun u saradnji sa Pokretom slobodnih građana, a nosilac liste će biti dr Đorđe Miketić.

„Pod zajedničkim imenom „Srce Grada“ nekoliko građanskih udruženja želi da svoj dosadašnji aktivizam u rešavanju lokalnih i komunalnih pitanja institucionalizuje kroz opštinski parlament. Ovo je način da borba bude vidljiva ne samo kroz sporadične akcije i na društvenim mrežama, već da se stvari rešavaju sistemski i dugoročno“, rekao je Miketić.

On kaže da je lista koju predvodi „odlučna da opština Stari Grad kao poslednji bastion odbrane, ne padne u ruke onih koji su razorili svaku instituciju, grad i mesto u Srbiji“ i da su se pokretači ideje „udružili u zajedničku inicijativu za lokalne izbore da građanima koji ne razumeju ideju bojkota ponude nova rešenja – upravljanje opštinom po meri građana“.

„Udružena sa Pokretom slobodnih građana, koji nam je izašao u susret i operativno i logistički joj pomogao, ova inicijativa planira da komunalne i komšijske probleme raznih delova opštine uveže u jednu celinu i rešava kroz lokalni parlament“, naglašava Miketić.

Paralelno sa predajom liste za lokalne izbore biće objavljen i jedinstveni program pod sloganom „Srce grada – Za novi puls“, čija će orijentacija, po ugledu na moderne evropske gradove i iskustva participativnih politika, ponuditi rešenja za akutne probleme i strateško promišljanje budućnosti razvoja ove opštine.

„U želji da omogući lakše i transparetnije učešće svih građana, uvede procedure „otvorenog“ odlučivanja i zaustavi devastacija kvaliteta života u centru grada, ova politička opcija smatra da će uspeti da ponudi nešto novo na ovdašnjoj izbornoj sceni“, rekao je Miketić.

Lista „Srce grada“ je, kako navode njeni osnivači, skup istaknutih, neukaljanih i van politike ostvarenih pojedinaca, aktivista, profesora, umetnika i sportista, kao i nekolicine komšijskih i nestranačkih inicijativa koji se godinama unazad bore za očuvanje Starog Grada i pristojan život dostojan centra jedne evropske prestonice.

„Do juče smo bili pobunjeni protiv seče drveća na Kalemegdanu, neplanskog popločavanja i zatvaranja ulica, uništavanja Studentskog i drugih parkova, nesnosne noćne buke, izmeštanja trolejbusa i linija prevoza, divlje gradnje i korumpiranih institucija, a sada ćemo imati priliku da se borimo za svoje ideje. Verujemo da ćemo biti beogradska tvrđava za sve vrste varvara“, dodao je on.

Detaljan program po tačkama po kojima će delovati, od kojih su najvažnije transparentna potrošnja novca uz građansku participaciju, javni prevoz i mobilnost, ekologija, uređenje turističkog haosa, buka, kultura, biće predstavljen građanima kroz otvorene debate u narednim nedeljama kampanje.

Sve o predstojećim izborima čitajte na stranici Izbori 2020.