Četrnaest krivičnih prijava zbog neprijavljivanja imovine

Vesti 14. maj 201514:13 > 14:18
N1

Agencija za borbu protiv korupcije je u 2014. godini Tužilaštvu podnela 14 krivičnih prijava zbog neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini, izjavila je direktorka te agencije Tatjana Babić.

Predstavljajući članovima skupštinskih odbora za finansije i pravosuđe izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije i o sprovođenju Strategije za borbu protiv korupcije za 2014. godinu, Babićeva je rekla da 49 odsto aktivnosti koje su predviđene tom strategijom nije ispunjeno.

“Zabrinjava da je tek nešto više od jedne četvrtine aktivnosti iz tog dokumenta ispunjeno u rokovima i na predviđeni način, 49 odsto aktivnosti predviđeno Strategijom nije ispunjeno, u 22 odsto Agencija nije mogla da dođe do podataka koji bi na pouzdan način pokazali da li su aktivnosti ispunjene”, rekla je Babićeva.

Direktorka Agencije je navela da je prošle godine okončano više predmeta kada je sukob interesa u pitanju nego 2013. godine i da je broj postupaka po službenoj dužnosti nastavio tendenciju rasta.

Ona je rekla i da je Agencija u oblasti predstavki i zaštite uzbunjivača imala 2.392 predmeta, da taj broj takođe pokazuje tendenciju rasta i da se u toj oblasti to telo suočavalo sa velikim problemima u pogledu broja zaposlenih, jer je svaki zaposleni imao u proseku 400 predmeta.

Ona je kao najznačajniju aktivnosti izdvojila izradu modela novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je u julu predstavljen resornom ministarstvu i poslanicima.

Ukazala je da su sredstva kojima je Agencija raspolagala, a u pitanju je nešto manje od 156 miliona prošle i nešto manje od 194 miliona dinara ove godine, nedovoljna, te da su joj potrebni dodatni materijalni i ljudski resursi, budući da je u Srbiji 24.000 aktivnih funkcionera.