Vojvođanski građanski centar: Država pruža podršku negiranju zločina u Tuzli

Vesti 25. maj 202021:03 > 21:04
N1

Nevladina organizacija Vojvođanski građanski centar optužila je državne institucije Srbije da pružaju podršku negiranju zločina na Tuzlanskoj kapiji, kada je pre 25 godina Vojska Republike Srpske (VRS) izvršila ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Tuzli, kada je na današnji dan od granate poginula 71 mahom mlada osoba, a više od 100 je ranjeno.

„Kontinuirana kampanja negiranja krivice i odgovornosti komandanta Taktičke grupe Ozren VRS-a Novaka Đukića vidljiva je kroz promocije knjiga, tribine, filmove, medijske članke, a ono što posebno zabrinjava jeste što je u svemu vidljiva umešanost državnih institucija koje tom negiranju pružaju potporu“, naveo je Vojvodjanski građanski centar u saopštenju za javnost.

Prema presudi Suda Bosne i Hercegovine, Novak Đukić naredio je artiljerijskom vodu koji mu je bio potčinjen, da granatira Tuzlu a jedan artiljerijski projektil pogodio je sam centar grada – Kapiju, na kom se u tom trenutku nalazio veliki broj mladih ljudi.

Za ovaj zločin Đukić je pravosnažnom presudom Suda BiH proglašen krivim 2014. godine i određena mu je kazna zatvora u trajanju od 20 godina.

Pre sprovodjenja odluke suda, Novak Đukić je prebegao u Srbiju, gde se i danas nalazi, kako bi izbegao služenje kazne.

Viši sud u Beogradu, odeljenje za rate zločine, od februara 2016. godine vodi postupak za priznanje i izvršenje pravnosnažne krivične presude Suda BiH protiv Novaka Đukića, međutim ročišta se konstantno odlažu zbog navodnih medicinskih problema Đukića.

Novak Đukić se nedavno pojavio u Beogradu na promociji knjige koju je finansiralo Ministrastvo odbrane Srbije u kojoj se relativizuje sudski dokazan ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji, a njegova krivica negira.

„A za tu priliku je bio zdrav. Pamtimo zločin na Tuzlanskoj kapiji i solidarišemo se sa porodicama žrtava“, naveo je Vojvođanski građanski centar.

„Umesto da se u javnosti otvori prostor u kom bi se moglo slobodno razgovarati o sudski utvdjenim činjenicama, one se negiraju, opstruišu i relativizuju, čime se šalje loša poruka da ne postoji volja za suočavanjem sa prošlošću niti iskrenim pomirenjem u regionu“, piše u saopštenju.

Od tog zločina prošlo je 25 godina. U Tuzli i Tuzlanskom kantonu danas je Dan žalosti.

Pogledajte prilog N1 Sarajevo.