Reakcije stranaka i NVO na rehabilitaciju Mihailovića

Vesti 14. maj. 201513:27 > 18:11
Podeli:

Na odluku o rehabilitaciji Dragoljuba Draže Mihailovića reagovao je veliki broj političkih stranaka i nevladinih organizacija.

Potpredsednik LSV Đorđe Stojšić upozorio je da je institut predsednika države Srbije zloupotrebljen radi rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića, kao i da je predsednik vršio pritisak na pravosuđe tokom procesa.

„Šta je drugo nego pritisak institucije predsednika Srbije na pravosuđe, kada je upravo njegov savetnik Oliver Antić punomoćnik predlagača rehabilitacije? Isti onaj Oliver Antić koji je predlagao da na paradi povodom 70 godina oslobođenja Beograda budu i četnička obeležja“, piše u saopštenju Stojšića.

U saopštenju se dodaje da je među predlagačima rehabilitacije i profesorka Smilja Avramov, koju je predsednik države Tomislav Nikolić nedavno odlikovao, a koja je bila jedan od glavnih ideologa i potpornih stubova režima Slobodana Mioševića tokom devedesetih godina.

Upozorava se i da se Tomislav Nikolić nikada nije odrekao titule četničkog vojvode, te da onda „ne treba ni da čudi upotreba i pritisak insitutucije predsednika Srbije na pravosuđe kako bi se promenila istorija i sasvim relativizovala antifašistička tradicija i narodnooslobodilačka borba“.

SPS: Ovo nije korak ka pomirenju

Socijalistička partija Srbije odluku o rehabilitaciji ne sagledava kao korak ka nacionalnom pomirenju već, nažalost, ka još većem produbljivanju podela, kaže zamenik šefa poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević poručujući da sudske odluke koje menjaju istoriju ne mogu dugo da traju.

„Sud je dala istorija pre 70 i više godina i nijedna sudska niti politička odluka, poput one koja je doneta u republičkom parlamentu kada je reč o izjednačavanju prava četnika i partizana, ne može promeniti taj sud koji je dala istorija“, rekao je Milićević Tanjugu.

Meho Omerović: Sramotna i skandalozna odluka

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović smatra da rehabilitacija Mihailovića, skandalozna i sramotna odluka koja Srbiju stavlja na poraženu stranu u Drugom svetskom ratu i koja će zategnuti odnose sa državama regiona.

Omerović ocenjuje da ta odluka „vređa istinske borce protiv fašizma i ogromne žrtve“ i da predstavlja reviziju istorije.

„Cinizam je što sudija kaže da nije utvrđivana činjenica da li je on ratni zločinac ili ne. Može sud vratiti Mihailoviću građanska prava…, ali nema tog suda koji može vratiti točak istorije, a u istoriji će Draža ostati tamo gde je od početka Drugog svetskog rata i bio – na strani Hitlera i saradnik okupatora“, tvrdi Omerović.

SDPS: Pokušaj revizije istorije

Izvor : N1

Socijaldemokratska partija Srbije smatra da odluka o rehabilitaciji predstavlja klasični pokušaj revizije istorije narodnooslobodilačke borbe u Srbiji, koji bi umnogome mogao da baci senku na doprinos naše zemlje u slamanju fašizma u Evropi.

„Ovakva odluka sada na najgori mogući način može otvoriti pitanje uloge kolaboracionističkih pokreta na prostoru bivše Jugoslavije u Drugom svetskom ratu i to samo nekoliko dana nakon što je ceo svet obeležio 70 godina pobede nad fašizmom i nacizmom“, navodi se u saopštenju.

Ta stranka smatra da je „takav način kopanja po prošlosti“, u ovom trenutku najmanje potreban, jer može dovesti do novih podela i to u vreme kada je društvena stabilnost preko potrebna i Srbiji i celom regionu.

LDP: Restauracija zločinačkog sistema vrednosti 

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je odluka o rehabilitaciji „restauracija zločinačkog sistema vrednosti“.

Izvor : N1 info

„Rehabilitacija Draže Mihailovića je ko zna koji po redu izraz dezorijentisanosti našeg društva, potvrda hroničnog gubitka odnosa prema prošlosti i još više dokaz potpunog gubitka ideje šta bismo kao društvo trebalo da budemo u budućnosti“, naveo je predsednik LDP.

Prema njegovim rečima, u nestabilnom regionu kakav je Balkan rehabilitacija Mihailovića će pomoći da se širi svaka negativna tendencija, gušeći istovremeno svaki napor da se nešto u okruženju promeni na bolje.

Nova Srbija: Odluku suda pozdraviće svi rodoljubi

Nova Srbija pozdravila je odluku Višeg suda o rehabilitaciji Mihailovića, ocenivši da su tako postavljeni snažni temelji nacionalnom pomirenju. Nova Srbija ističe, da se kao parlamentarna politička stranka, koja baštini ravnogorske i monarhističke ideje, za to zalaže od svoga osnivanja, i tvrdi da će ovakvu odluku pozdraviti svi rodoljubi i iskrene srpske patriote, bez obzira na stranačku pripadnost.

„Dubokog smo mišljenja da je Sud doneo pravednu i jedinu moguću odluku, da se generalu Mihailoviću vrate sva građanska prava, koja su mu bila oduzeta u montiranom političko – ideološkom procesu Brozovog komunističkog režima iz 1946.godine“, navedeno je u saopštenju Nove Srbije.

Nova Srbija ističe da je general Draža Mihailović „slavom ovenčani prvi gerilac porobljene Evrope 1941.godine, čovek koji nikada nije priznao kapitulaciju Jugoslovenske vojske i komandant koji je maja meseca 1941.godine na Ravnoj gori podigao barjak Trećeg srpskog ustanka, u trenutku kada je gotovo cela Evropa bila porobljena od strane nacističke Nemačke i njenih fašističkih satelita“.

„Mihailović je ovim činom, ali i svim ostalim vojnim podvizima tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata, svoje ime upisao u večitu listu besmrtnih srpskih heroja i ljudi čija će dela zauvek živeti u sećanju naroda“, poručuju iz Nove Srbije.

SDA: Fašistička odluka

Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) ocenila je danas da je rehabilitacija „fašistička odluka i legalizacija zločina nad Bošnjacima“.

Stranka je izrazila najoštriji protest zbog rehabilitacije vođe četničkog pokreta „odgovornog za etničko čišćenje, masovna ubistva i progon“ Bošnjaka, ali i pripadnika drugih naroda u Sandžaku.

„Odluka Višeg suda u Beogradu je samo još jedan u nizu dokaza fašističke politike prema bošnjačkom narodu i predstavlja legalizaciju svih zločina počinjenih nad Bošnjacima“, navodi se u saopštenju SDA.

BNS: Odobrenje zločina koje su počinili četnici

Bošnjačka narodna stranka ocenila je da je odluka o rehabilitaciji Mihailovića, sa stanovišta bošnjačkog naroda u Srbiji i uopšte Bošnjaka kao naroda, skandalozna, nedopustiva, duboko nepravedna i može značiti samo jedno – odobravanje stravičnih pokolja, najmonstruoznijih zločina i etničkog čišćenja koje su četnički odredi, pod njegovom komandom i naređenjem, izvršili u toku Drugog svetskog rata na teritoriji Sandžaka i BiH.

„Ovakvom odlukom ne samo da se vrši sramna revizija istorije i obesmišljava antifašistička borba srpskog, bošnjačkog i drugih naroda u regionu, već se ponovo ubijaju žrtve tzv. četničkog pokreta, a donekle opravdavaju zločini nad Bošnjacima iz devedesetih godina činjeni po istom modelu, koji su kulminirali genocidom u Srebrenici“, navodi se u saopštenju Bošnjačke narodne stranke.

Helsinški odbor: Srbija se identifikovala sa poraženima

Helsinški odbor za ljudska prava najoštrije je osudio odluku Višeg suda, navodeći da je Mihailović osuđen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, zbog izdaje zemlje i kolaboracije sa fašističkim okupatorom.

„Posleratno suđenje Draži Mihailoviću je bilo javno, u prisustvu stranih posmatrača i novinara iz celog sveta, bilo je direktno prenošeno preko radija, a optuženog su branili vodeći beogradski advokati. Sva potonja istoriografska istraživanja nepobitno su potvrdila sve tačke optužnice, a nakon otvaranja arhiva Trećeg rajha, čak je i dodatno osnažile“, navedeno je u saopštenju Helsinškog odbora.

Kako ta organizacija smatra, rehabilitacijom četničkog komandata, Srbija se identifikovala sa poraženom stranom u Drugom svetskom ratu i legitimisanjem četničke politike genocida protiv nesrba, praktično odustala od antifašizma.

Osim toga, Srbija je poslala i jasnu poruku regionu i demokratskoj Evropi da se odriče vlastitog antifašističkog nasleđa, da ne odustaje od politike konflikata sa susedima i od pretenzija na tuđe teritorije, stoji u saopštenju.

Žene u crnom: Strašna uvreda za žrtve četničkog pokolja 

Nevladina organizacije Žene u crnom smatraju da se poništavanjem presude Dragoljubu Mihailoviću iz 1946. godine poništava antifašističko nasleđe i proširuje prostor za „ultradesničarske, neonacističke i klerofašističke snage“ na nivou države i društva.

Žene u crnom su pratile postupak od samog početka i smatraju da je ovo bio završni čin višegodišnjeg procesa revizije rezultata Drugog svetskog rata koji je osnažen donošenjem sramnog Zakona o izjednačavanju četničkog i partizanskog pokreta i Zakona o rehabilitaciji.

Odluka nije pravni akt već izraz ideološke i političke volje kojom se rehabilituju snage poražene u Drugom svetskom ratu i predstavlja strašnu uvredu za sve žrtve četničkih pokolja, upozoravaju Žene u crnom.

Opširnije o reakcijama na rehabilitaciju Mihailovića u prilogu Jelene Mirković: