Sindikat: Osobe sa invaliditetom u kragujevačkom Grafoprometu ostale bez zarade

Vesti 25. maj. 202015:44 > 15:50
Podeli:
Izvor: N1

"Radnici preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Grafopromet iz Kragujevca ostali su bez zarade", rečeno je u Gradskom veću Saveza samostalnih sindikata (SSS).

Predsednik SSS Kragujevca Jugoslav Ristić rekao je da zbog toga 30 zaposlenih, među kojima je 18 osoba sa invaliditetom, od kojih je 13 osoba sa posebnim potrebama, nisu u mogućnosti da prehrane sebe i svoje porodice.

Problem je nastao zbog pandemije i prekida privrednih aktivnosti, kao i prekida rada državnih institucija za koje Grafopromet radi, ali je dodatno iskomplikovan zbog nebrige države prema preduzeću koje je u stoprocentnom vlasništvu Republike Srbije, rekao je Ristić.

On je precizirao da Grafopromet nije dobio sredstva predviđena Programom ekonomskih mera Vlade, odnosno tri minimalne zarade za sve zaposlene, navodeći da se taj program odnosi samo na privatna preduzeća. U Srbiji postoji 57 preduzeća koja se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, od čega je 16 u državnom vlasništvu, a ostala su privatna.

„Radnicima Grafoprometa je neshvatljiva podela po kojoj država daje novac privatnim preduzećima, ali ne i onima koja su u njenom vlasništvu“, rekao je Ristić i zapitao da li to zanači da preduzeća u državnom vlasništvu ne treba da postoje.

„Takvom uredbom, ovih 16 preduzeća je isključeno iz mogućnosti dobijanja povoljnih kredita, a ovom stanju doprinose i milionski dugovi koje državne institucije imaju prema Grafoprometu za realizovane poslove, rekao je Ristić