Jugonostalgičari i danas obeležili Dan mladosti

Vesti 25. maj 202014:10 > 14:12
Podeli:
Izvor: Fonet/AP

Danas je 25. maj, dan rođenja Josipa Broza Tita koji se od 1945. do 1988. godine obeležavao kao Dan mladosti. Jugonostalgičari taj praznik obeležavaju i danas.

Štafeta mladosti polazila je svaki put iz drugog mesta i republike, a ideja je potekla 1945. godine od kragujevačke omladine, dok je predaja štafete simbolizovala povezivanje naroda i republika. Najpre nazvana „Titova“, a kasnije „Štafeta mladosti“, prvi put predata je Josipu Brozu u Zagrebu.

„Danas se i dalje Dan mladosti i dalje se neformalno obeležava. Ove godine to će biti nešto drugačije, obzirom na to da publika iz regiona, koja inače 25. maja dolazi u velikom broju, neće moći da dođe u muzej (Jugoslavije). Ali svake godine 25. maja ljudi organizuju proslave, samostalno se organizuju… Tu su i proslave ispred muzeja, dolaze u Kuću cveća i ostavljalju čak i štafete“, kaže Marija Đorgović.

Izvor : Fonet/AP

A šta kažu oni koji se ovog praznika i dalje sećaju?

– To je bilo nešto veličanstveno. To je bilo jedno druženje, vaspitavanje omladine u duhu društva zajedništva i drugarskoga postojanja života i da jedni druge ispomažu.

– Prisećam se nekog vremena kada sam bio mlad i kada sam bio omladinac u to vreme, kada je slet bio ovde na Partizanovom stadionu… Sve to se mnogo drugačije obeležavalo nego sada.

– Podsetiti se na dane mladosti, na dane svečanosti i na dane kada se slavilo, a sada dolazimo onako, sa jednom tugom. Mada ta tuga kako godine prolaze, tako i nestaje.

Izvor : Fonet/AP

Posle smrti Josipa Broza Tita 1980. godine, Jugosloveni su nastavili da obeležavaju Dan mladosti pod sloganom „I posle Tita – Tito!“, a štafetu su na stadionu JNA primali predsednici Saveza Socijastičke omladine Jugoslavije sve do 1987. godine.

Poslednji slet održan je 1988. godine, ali bez štafete, dok su jugonostalgičari nastavili da obeležavaju ovaj praznik sve do današnjih dana, organizovanjem simboličnih manifestacija i okupljanja.