Počelo suđenje po tužbi Andreja Vučića, Aleksićev advokat tražio izuzeće sudije

Vesti 25. maj 202014:00 > 15:15
FoNet/Aleksandar Levajković

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu počelo je suđenje po tužbi koju je Andrej Vučić, brat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, podneo protiv potpredsednika Narodne stranke i narodnog poslanika Miroslava Aleksića zbog navoda o farmi "Jovanjica" na kojoj je pronađena velika količina marihuane. Aleksićev advokat Borivoje Borović rekao je posle ročišta da je zatražio izuzeće sudije zbog pristrasnog ponašanja.

Aleksićev advokat Borivoje Borović rekao je posle ročišta da sud nije potvrdio da ima elemenata za tužbu i koji će dokazati da je Andrej Vučić imao duševnih patnji. On je dodao da je Vučić uskraćivao odgovore na pitanja da li se javljao lekaru, psihijatru i kojim kolegama se žalio na ovu situaciju.

POVEZANE VESTI

„U trenutku kada sam ja kao opunomoćnik tuženog preuzeo ispitivanje, sudija mi je odbio jedno dvadesetak zaredom pitanja koji imaju direktnu vezu sa ovim događajem. Pa sam zaključio da, bez obzira što se on civilizovano ponašao kao sudija, da je pristrasan i da na tenutke zazire od punomoćnika tužioca i da ovaj postupak neće ići u toku koji je po zakonu i po sudskom postupku. I zato sam zatražio njegovo izuzeće, smatrajući da se radi o pristrasnom ponašanju“, rekao je Borović.

Vladimir Đukanović kazao je da je sudija odbio njihovo pitanje, a prihvatio pitanje odbrane Aleksića, što prema njgovoj oceni govori o pristrasnosti sudije.

„Ali ja razumem, to je njihova taktika da odugovlače s postupkom, da ubacuju dokaze koji nemaju nikakve veze s ovim postupkom. To je dokaz njihove nervoze, mi smo potpuno spokojni. Nemam nikakvu dilemu da za iznetu laž koju je gospodin Aleksić učinio, da će morati da plati kaznu zato što nema apsolutne dokaze za tako nešto. Očekujem da u daljem toku postupka dođe do povoljnog postupka po našu stranu“, rekao je Đukanović.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je posle suđenja da je istina sve što je izneo o „Jovanjici“ i tražio je veštačenje i svedočenje ljudi koji su neposredno učestvovali u akciji hapšenja većinskog vlasnika tog poljoprivrednog dobra Predraga Koluvije.

Kako je saopštila Narodna stranka, Aleksić je rekao da je sve informacije koje je izneo o „Jovanjici“ dobio iz državnih institucija i od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

„One su se pokazale kao potpuno tačne i ispravne. Jedini način da se to dokaže je nezavisno veštačenje Koluvijinog telefona, imenika, istorije kontakata i drugih elemenata, ali toga nije bilo“, rekao je Aleksić novinarima posle suđenja.

Prema njegovim rečima, nije bilo veštačenja Koluvijinih telefonskih aparata u postupku koji protiv Koluvije vodi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, nego je „po lažnoj prijavi potpredsednika Srpske napredne stranke Miloša Vučevića protiv braće Aleksandra i Andreja Vučića, tužilaštvo izdalo saopštenje u kojem se tvrdi da nisu utvrdili kontakte sa Koluvijom, ali bez ikakvih izveštaja i informacija, a Aleksić je ocenio da se to „ne može uvažiti kao dokaz“.

Prema njegovoj oceni, aktuelni režim tom tužbom pokušava da skrene temu sa istrage i odgovornih u državnim institucijama koji su povezani sa proizvodnjom marihuane na „Jovanjici“.

Andrej Vučić je Aleksića tužio za povredu časti i ugleda, zato što je Aleksić više puta u javnosti govorio da ima saznanja da je vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija, pre hapšenja u novembru prošle godine, zvao predsednikovog brata.

Kako navode Novosti, po nalogu tužilaštva za organizovani kriminal obavljena su veštačenja Koluvijinog telefona, kojima je utvrđeno da takvih poziva nije bilo, kao i da nema razmenjivanih poruka između Vučića i Koluvije.

Inače, Koluvija je većinski vlasnik firme „Jovanjica“. Uhapšen je sredinom novembra prošle godine sa još osam osumnjičenih, jer je u plastenicima na tom imanju otkriveno oko 649,4 kilograma osušene marihuana, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.