Penzioneri dobili Vučićevo pismo, pomoć predstavljena kao zasluga partije

Vesti 24. maj 202019:19 > 19:26
N1

Penzionerima u Srbiji je najpre isplaćena jednokratna pomoć od 4.000 dinara, a onda im je na račune leglo i 100 evra, kao podrška za prevazilaženje krize izazvane koronavirusom. Ovih dana na kućne adrese stiže im i pismo iz Srpske napredne stranke, sa sve sloganom "Za našu decu", koje potpisuje Aleksandar Vučić lično. Iako sve to već viđeno, ovoga puta upada u oči činjenica da vladajuća stranka zasluge za isplaćene novčane iznose pripisuje sebi. Da li je to zloupotreba državne pomoći u stranačke svrhe u vreme predizobrne kampanje?

Koliko im znači pomoć od 100 evra, pitali smo građane…

„Nosite se u tri materine i vi i svi oni drugi koji se time bave“.

„Dosta mi je značila, za kupovinu, snabdevanje i tako dalje“.

„Možda bi je trebalo dati onim malo siromašnijima“.

Penzioner i preduzetnik iz Beograda Miodrag Mitrović ne želi pomoć države i kaže da će, pošto mu je uplata po automatizmu legla, probati da je vrati. „To je principijelan stav, niko me nije pitao da li mi taj novac treba, a znate i sami da poklonoprimac mora da se saglasi sa tim… Ja sam onda razmislio šta da radim sa takvom uplatom. Naravno, legla je na račun preko kojeg ja primam penziju i onda sam rešio da, sa svoje strane, dodam još sto evra i kupim desetak knjiga. Time ću doprineti pospešivanju kulture u Srbiji i pokloniti te knjige kome budu potrebne u trenutku“, kaže Mitrović.

Pojedini prenzioneri kažu da im je novčana pomoć, ipak, olakšala plaćanje poreza ili računa…

N1: Ko je najzaslužniji što ste dobili tu pomoć?

„Pa ko, naš Vučić, ko bi drugi“, kaže nam jedna građanka.

N1: Jeste dobili pismo predsednika?

„Nisam“.

A oni koje je u poštanskom sandučetu sačekala pošiljka od predsednika kažu da i ona nije bila neophodna.

„Mi svi to sve znamo i onda nema potrebe da nam se piše, a ako ne znamo onda neće mnogo vredeti to što ćemo pročitati“, kaže jedan građanin.

„Ma, završilo je znate gde“, navodi jedna građanka.

U stranačkom obraćanju penzionerima, na samom početku pisma, Aleksandar Vučić, između ostalog, navodi: „Vi, stariji građani, uvek ste mi pred očima kao primer ljubavi prema otadžbini“.

„Sam tekst šta obuhvata? Obuhvata divljenje pisca da smo dobili 4.000 dinara, da su nam poklonili 100 evra, ali to radi svaka normalna država… Kaže, vaše penzije su svetinja i ostaće nedirnute. Bila je predizborna kampanja 2014. kada je samo u govoru, a ne u pisanoj formi, to izjavio potpisnik ovog pisma. I znamo šta se desilo, penzije su uzete, nikome ne pada na pamet da se vrate“, komentariše Ranko Marković, penzioner.

N1

Bilo je očekivano, a naivno ne predvideti, da će se pomoć penzionerima eksploatisati u predizbornoj kampanji, kaže Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija.

„U celom tom pismu se nigde ne pominje Vlada Srbije, ono se bavi rezultatima SNS i praktično se prisvaja sve što je rađeno… U pismu se samo na jednom mestu pominje država, i to je praktično država koja je svojim marljivim radom obezbedila da „mi“ – a to su potpisnici Aleksandar Vučić i SNS, podele 100 evra i 4.000 dinara penzionerima“, kaže Minić.

Pitanje, takođe sporno, a staro koliko i prethodna Vučićeva pošiljka je, dodaje Minić, odakle SNS-u adrese i podaci o svim penzionerima.

„To je u stvari samo potvrda da su institucije u ovoj zemlji postale samo kulise koje služe ili za unutrašanju upotrebu ili za prikazivanje privida postojanja institucija međunarodnoj zajednici, Briselu ili kome već, a da su one na aparatima… Možda na ovim aparatima koje je predsednik nadljudskom borbom nabavljao, ili da eventualno samo služe za potrebe da se nabave adrese, da se nabave podaci koji su potrebni upravo stranci i njenom predsedniku“, dodaje.

Bila je 2018. godina kada se i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti zapitao odakle najvećoj stranci u Srbiji podaci penzionera, kojima je i tada pisala. Odgovora na to pitanje i dalje nema.

N1