Muslimani slave Ramazanski bajram

Vesti 24. maj 202008:25 > 08:28
ANADOLIJA/Milos Miskov

Posle jednomesečnog posta, muslimani proslavljaju jedan od dva najznačajnija islamska praznika - Ramazanski bajram. Početak praznika zavisi od položaja Meseca, tako da je za neke muslimane u svetu taj praznik počeo danas, 24. maja.

Jutarnjom molitvom, Bajram namazom, oko 45 minuta posle izlaska Sunca, završava se mesec ramazana za islamske vernike.

Mnogobrojni vernici klanjali su jutros barjam-namaz u Bajrakli džamiji, ali i dvorištu džamije u centru Beograda. Ono što je bilo različito u odnosu na prethodne godine jeste to što su vernici nosili zaštitne maske i rukavice u okviru epidemioloških mera koje su u Srbiji još na snazi zbog koronavirusa.

U većini sandžačkih mesta, Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, veliki broj vjernika došao je u džamije i klanjao sabah i bajram-namaz.

U Novom Pazaru je centralna bajramska svečanost u organizaciji Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, pri Islamskoj zajednici Srbije, održana u Hadži Huremovoj (Bor) džamiji, a bajram-namaz je klnajan u 5.42 sati.

Svečanosti i verskom programu u jednoj od najstarijih novopazarskih džamija, prisustvovali su vernici iz svih delova grada, pretežno mladih. U

organizaciji Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) centralna bajramska svečanost održana je u El-Džinan džamiji u Novom Pazaru, a bajram-namaz je predvodio predsednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić. 

ANADOLIJA/Milos Miskov

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (10. mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju „praznikom položenog ispita“. Tokom ovog praznika organizuju se i javne svečanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone.

Posle molitve, muškarci posećuju groblja, prisećaju se svojih predaka i iskazuju im poštovanje. Potom obilaze porodicu, prijatelje i poznanike.

Bajramski ručak i poslastice koje se služe tokom praznika pripremaju se dan ranije.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je vernicima islamske veroispovesti Ramazanski bajram. On je poručio da su ljudi tokom pandemije koronavirusa u svetu naučili i osetili „svu gorčinu samoće“ te je istakao važnost poštovanja svakog čoveka, pomoći siromašnima i „putnicima namernicima“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Ramazanski bajram reisu-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji. Čestitke su uputili i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i ministar odbrane Aleksandar Vulin.