Zapaljena kuća povratnika u opštini Klina na Kosovu

Vesti 23. maj 202020:09 > 20:13
Podeli:
Izvor: N1

Kuća povratnika Žarka Vučkovića u selu Berkovo u opštini Кlina na Kosovu zapaljena je, a meštani tog sela tvrde da je požar podmetnut i o tome su u subotu obavestili Policiju Кosova koja je odmah obavila uviđaj, saopštilo je kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

„Incidenti su namera da se u potpunosti obesmili proces povratka. Bojim se da dokle god počinioci ovih napada na povratnike ne budu privedeni pravdi, sa istom metodom zastrašivanja će se nastaviti“, istakao je Jevtić u saopštenju.

Paljenje kuće u Berkovu kod Кline 18. je incident za poslednja četiri meseca, navelo je to ministarstvo i dodalo da je u opštini Кlina od 2013. godine sagradilo 30 povratničkih kuća, među njima i tu.

Predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković rekao je da je kuća Žarka Vučkovića sagrađena prošle godine sredstvima Ministarstva za povratak i zajednice, a da je ta porodica koja živi u Grdici kod Kraljeva nameravila da ovih dana dođe u Berkovo.

„Kuća nije izgorela, ali ovo je loša poruka povratnicima i Srbima koji ovde žive. U Berkovu živi desetak porodica, izgrađeno je petnaestak kuća, ima dosta obradive, kvalitetne zemlje ali ovakvi događaji utiču da se malo njih odlučuje na povratak i ostanak“, rekao je Šarković.

Prema njegovim rečima, policija nikad ne pronađe i ne kazni počinioce ovakvih krivičnih dela, a ovo je još jedan u nizu ataka na imovinu Srba povratnika u opštini Klina.