Petričić: Imitacija života i izbora, vlast uspešna jedino u rušenju opozicije

Vesti 23. maj 202010:17 > 10:32
N1

Karikaturista Dušan Petričić kaže da ne očekuje da će se država odužiti na pravi način medicinskim radnicima koji su poneli najveći teret u toku epidemije koronavirusa, jer je ponašanje vlasti, kako kaže, ozbiljna lakrdija. Naglašava da već godinama učestvujemo u imitaciji života, da su sve institucije samo jedna vrsta imitacije, a tako ocenjuje i predstojeće izbore - kao imitaciju izbora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak sa medicinskim radnicima i obećao je da će se država odužiti zdravstvu.

„Naravno da je to manipulacija, kao i sve ostalo. To kako se država odužuje bilo kojoj struci, to nam je poznato. Sve je to deo igre u kojoj učestvujemo“, kazao je Petričić u Novom danu.

Ovih dana je sve više manifestacija na kojim se označava pobeda vlasti nad virusom. Petričić ocenjuje da bi trebalo biti obazriv kad su te stvari u pitanju.

POVEZANE VESTI

 „Te priče o pobedama, ja bih bio malo obazriv. Stvari koje su nam nametnute od države i vlasti u vreme policijskog časa, ja sam se pridržavao zdravog razuma i logike, da se treba čuvati u ovakvim situacijama, ne dao mi Bog da sam se oslonio na ono kako će mi vlast reći da treba da se ponašam sve ovo vreme, jer je jasno je da je od uvođenja vanrednog stanja do završetka sve bilo nategnuto i izmišljeno. Na nama je i sada da zadržimo određenu dozu ozbiljnosti u odnosu na opasnost, koja po meni, sasvim sigurno još nije prošla“, izjavio je Petričić.

Kako je rekao, svi smo svedoci šta se dešavalo od početka epidemije i kao se vlast ponašala.

„Dobar deo nas zna kako su stvari od prvog dana tekle, od onoga cirkusa na početku, one konferencije za novinare, pa iznenadnog uvođenja policijskog časa, pa posle dva meseca iznenadnog ukidanja. Sve je to ozbiljna lakrdija. Ako se govori o pobedi nad virudom, ne verujem da je ova vlast bilo šta uradila i da može da im se da kredit u pobedi nad virusom. Može da im se da kredit za pobedu nam penzionerima, za sluđivanje naroda, ali ne i za pobedu nad virusom“, rekao je sagovornik N1.

Dodaje da vlast nije uticala na pobedu nad virusom, a to, kaže, pokazuju brojke.

„Ovako smešna i lakrdijska vlast ne može nikako da ozbiljno utiče na pobedu nad virusom. Ako pogledamo broj obolelih i umrlih na Balkanu uopšte, nije mi jasno kako je manji u odnosu na druge zemlje u svetu. Fakat je da smo relativno dobro prošli u odnosu na neke zemlje u svetu, ali smo jako loše prošli, izrazito loše u našem okruženju“, kaže Petričić.

I pored verbalnog zalaganja države, zdravstvenim radnicima su kasnile plate, a ne zna se ni šta je sa obećanim povećanjem od 10 odsto.

„Čim dođemo na nivo brojki, jasno se vidi da se radi o očiglednim prevarama. Pratim kao i svaki građanin šta se događa, imamo i ovu situaciju sa ovih prljavih 100 evra, naših para, koje su nam udelili. Tako čitam i ovo s lekarima i njihovim platama. Iritirajuće je da je u poslednja dva meseca, medicinsko osoblje bilo najistureniji deo društva, i ako u takvoj dramatičnoj situaciji ova država nije uspela da im jasno i pošteno ispuni obećanje, ne znam u kojoj bi mogla“, upitao je Petričić.

REM neće teretiti vlasnika Pinka Željka Mitrovića za promovisanje ozoniranja na televiziji s nacionalnom frekvencijom.

„Sve što se oko nas događa, sve je to deo istog narativa kojeg gledamo i živimo u poslednjih devet godina. Ovo što mi danas živimo zove se imitacija života. Imamo situaciju u kojoj su sve institucije imitacija, institucija predsednika države je imitacija, REM je imitacija, parlament je imitacija. Tako su i izbori samo jedna imitacija, a na žalost, i birači koji će u njima učestvovati su takođe jedna velika imitacija“, naglasio je Petričić.

Osnovni cilj je da se izađe iz te imitacije, kaže.

„Ali to nije ni blizu, nije na vidiku, ali ne sumnjam da će se i to jednog dana desiti“, uveren je karikaturista.

Postoji veoma vidljiva crvena linija koja nikada ne bi smela da se prelazi, ali ova vlast je prešla u mnogo oblasti, kazao je Petričić.

 On je naglasio da su satiričari i karikaturisti u ovakvoj situaciji „ratni profiteri“.

„Ja sam zaključio da su satiričari i karikaturisti ratni profiteri u ovoj situaciji. Ja se žestoko borim protiv lažne vlasti, ali ponekad sednem u trenucima usamljenosti i pomislim zašto ja to radim, kada se ova situacija i teme daju same od sebe. Jako bih voleo da nemam nijednu ozbiljnu ideju za karikaturu, pa da se posvetim radu za decu, čime se takođe bavim celog života. Verujte, to je u ovim trenucima veliko olakšanje, kada se nekoliko sati dnevno posvetim temama za decu“, kaže gost N1.

Ali i obrazovanje je, kaže, žrtva politike.

„Sve što se događa, kočnice su odavno pokidane i pobacane, u svim oblastima. Najtužnije je što se to odnosi i na decu, država je digla ruke od ozbiljnog vaspitanja dece. U ovom rušenju institucija, rušenje vaspitanja je najteže, ima najteže posledice. Čini mi se da će se ekonomija relativno brzo srediti, parlament će se srediti, ali deca koja se ovako obrazuju, bojim se da neće imati tu privilegiju da stanu na zdravu granu, potrebno nam je 50 do 100 godina da dođemo na ozbiljan nivo u obrazovanju na kojem smo bili pre 30, 40 godina“, kazao je Petričić.

Na pitanje zašto obrazovanje i zdravstvo zavise od toga ko je vlasti, a ne bi trebalo da bude tako, Petričić kaže: „Na mnogo nivoa je ovo društvo prešlo crvenu liniju. Ne može se reći da se politika debelo ne meša u svakodnevne živote građana, i to je uobičajeno, iako nije baš sasvim normalno. Ali mi građani učestvujemo u tome. Ja sam ubeđen da postoji veoma vidljiva crvena linija koja se nikada ne prelazi, sad smo je prešli, uneli smo tu poltiku i tamo gde joj nema mesta, gde je nije bilo. A građanski deo društva je potpuno zanemeo, sedi u nekom budžaku, pravi se da ga niko ne vidi, čeka da ovo prođe, a očekuje da će neko drugi to da reši. Neće, bez njegovog učešća, dok se taj jedan obrazovani sloj ne prizove pameti i ne izađe iz mraka u kome sedi pokrivenih očiju i ušiju“.

Bojkot i rušenje opozicije

Govoreći o bojkotu izbora, Petričić kaže da spada u one koji su zagovornici bojkota od samog početka.

„Nisam ni neobrazovan ni glup pa da verujem da se normalna država gradi bojkotima, jasno je da nije tako, ali se i ovde radi o manipulaciji. Od kad se pojavila ideja bojkota, mnogi rade na tome da uruše situaciju da se bojkot održi. Velika je imitacija i kod nekih na opozicionoj strani, imitacija neke političke borbe. Ali, mi devet godina imamo vlast koja ništa ne radi nego ruši opoziciju. Jedini ozbiljan argument njen je da ne postoji niko drugi ko bi mogao da je zameni, ništa drugo za narod ova vlast nije uradila. Rušenje i kaljanje ugleda opozicije, i to vrlo profesionalno i dobro rade na tom rušenju“, kaže Petričić.

Dodaje i da „niko ne može da kaže da je opozicija dobra i organizovana“, ali…

„Ja ne kažem da se najkrivlja, ne snalazi se dobro, ali kako da se snađete ako vas od jutra do mraka provlače kroz živo blato. Mislim daje opozicija zaslužila kritiku, da je krajnje vreme da se ona uozbilji, to se još nije desilo, ali želim da verujem da će se to jednog dana dogoditi“, zaključio je Petričić.