Matić: Zloupotrebe medijskih konkursa obesmišljavaju izradu Medijske strategije

Vesti 22. maj 202015:31 > 15:36
N1

Osnivač B92 Veran Matić izjavio je da zloupotrebe i kršenje zakona koja se događaju na gradskim i lokalnim medijskim konkursima "ne samo da nas srozavaju na svetskim listama sloboda, već obesmišljavaju izradu Medijske strategije i Akcionog plana za njeno sprovođenje".

U tekstu za Nedeljnik, Matić ocenjuje da se već godinama osnovna ideja zbog kojeg je ustanovljeno projektno sufinansiranje medija od strane Vlade „izvrće u svoju suprotnost zbog elementarnog nepoštovanja zakona i standarda kada je reč o novinarstvu“.

„Juče je npr. Informer napao nekoliko medija (Vreme, Danas, NIN, Fonet, Betu, Novi magazin) koji su na nacionalnom konkursu dobili 5,7 miliona dinara. Na republičkim konkursima komisije poštuju odredbu da pomoć ne mogu dobiti mediji koji su sankcionisani od strane Saveta za štampu ili REM, tj. ne mogu da prođu tabloidi kao što je Informer sa svojim projektima, jer konstantno proizvode prekršaje novinarskog kodeksa“, podsetio je Matić, a prenosi UNS.

On je napomenuo da na lokalnim konkursima, gde se ne uvažava taj elementarni kriterijum, tabloidi dobijaju neverovatne sume i naveo da je samo Informer na beogradskom konkursu dobio 5,9 miliona dinara, što je više nego šest nezavisnih medija zajedno koje su u četvrtak prozivali.

„I dobiće višestruko više na konkursima u lokalnim gradovima“, kaže Matić.

Prema njegovim rečima, na beogradskom konkursu je šest miliona dinara dobila firma koja je osnovana samo dan pre konkursa, dok je tabloid Alo dobio 5,7 miliona dinara.

„Ovakve zloupotrebe ne samo da nas srozavaju na svetskim listama sloboda, već obesmišljavaju izradu Medijske strategije i Akcionog plana za njeno sprovođenje, u čemu sam i sam učestvovao“, konstatovao je Veran Matić.

„Kakva je svrha ovakvih dokumenata i učestvovanja u ovom procesu ako vlast, koja je donela Medijsku strategiju krajem januara, toleriše ovakve zloupotrebe? Da li bilo ko može da pomisli da će trenutkom izmene zakona vlast prestati da toleriše zloupotrebu zakona, ako to sada ne čini?“, pita se osnivač B92.

On je oštro kritikovao odluku REM da odbije zahtev Udruženja novinara Srbije da novinari prisustvuju sledećoj sednici ovog tela, pravdajući se epidemiološkim merama.

„Da li je možda razlog za izbegavanje moguća tema iz peticije skoro 500 profesora i lekara koji apeluju na ovo telo da se zabrani promovisanje nadrilekarstva u medijima? Puno je energije utrošeno na izbor novih članova REM, a da suštinskih pomaka u radu nema. I ovo je vidljivo i takođe utiče na rangiranje, ali što je mnogo gore, utiče na nastavak trovanja građana zemlje kroz lažne vesti, otvorenu promociju nadrilekarstva i druge zloupotrebe medija“, zaključio je Veran Matić.