Bivši radnici PKB nisu dobili dozvolu MUP za okupljanje i blokadu zgrade

Vesti 21. maj 202016:07 > 16:12
N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije dalo dozvolu za okupljanje radnika i blokadu ulaza u upravnu zgradu PKB korporacije u Padinskoj Skeli koju su radnici planirali za ponedeljak, 25. maja i naredna dva dana kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što država odbija da im dodeli ili isplati akcije posle prodaje dela imovine te firme.

Predsednik Udruženja bivših radnika i penzionera te firme Milinko Miladinović rekao je za Betu da je u tri rešenja za tri datuma MUP naveo isto obrazloženje da se ne dozvoljava javno okupljanje „kada postoji opasnost od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja i morala“.

Navodi se još da „skupovi nisu dozvoljeni kada se ugrožavaju prava drugih ili bezbednost republike Srbije, odnosno kada nastupi opasnost od uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu“.

Miladinović je rekao da, zbog neprijavljenog, spontanog protesta 18. maja policija svaki dan na saslušanje poziva po nekoliko njih koji su dobili kaznu od po 5.000 dinara ili kaznu zatvora na pet dana pod optužbom da su blokirali saobraćaj na zrenjaninskom putu u blizini upravne zgrade PKB.

„Saobraćaj nismo blokirali mi, nego policija koja nas je zaustavila da priđemo zgradi“, rekao je Miladinović.

Dodao je da pita državu „da li članovi Srpske napredne stranke (SNS) plaćaju kazne kada se okupe na neprijavljenom skupu“.

On je rekao da bivši radnici nemaju novca da od malih penzija plate kaznu i da predlažu da ih država kolektivno zatvori pet dana da rade u zatvoru.

Nekadašnji radnici i penzioneri, njih oko 3.000, potražuju oko 11,8 miliona evra na ime akcija koje im država nije dala krajem 2018. godine kada je deo imovine PKB prodat firmi Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

PKB je bio društvena firma, ali je raznim pravnim aktima pre nekoliko godina transformisan u državno preduzeće, čime su radnici isključeni iz prava na akcije, a nisu dobili ni besplatne koje su pripale punoletnim gradjanima jer se računalo da će ih dobiti u firmi gde su bili zaposleni.

Oni su tužili državu i vode sudski spor, ali se taj proces usporeno odvija i za oko godinu dana promenjeno je troje sudija zbog čega su bivši radnici ogorčeni i mesecima protestuju na ulicama Beograda i ispred nadležnih institucija.

Miladinović je rekao da ukoliko država nema novca da isplati akcije da prihvataju da im se dodeli i zemljište iz preostalih neprodatih 11.000 hektara.

Država je ovih dana Al Dahri prodala i logo firme, prema nezvaničnim informacijama, za oko 13.000 evra.