Vulin obišao rekonstruisani objekat za smeštaj kadeta na Vojnoj akademiji

Vesti 21. maj 202015:51 > 15:58
Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je rekonstruisani objekat za smeštaj kadeta i slušalaca na Vojnoj akademiji od 3.300 kvadrata, sa 66 klimatizovanih soba, kancelarijama i pomoćnim prostorijama, a ukupna vrednost investicije je 215 miliona dinara.

Nakon obilaska, ministar Vulin je istakao da je istorija Srbije istorija ratova u borbi za slobodu i upravo „zbog toga je toliko važno i dragoceno da Srbija nikada ne prestane da školuje svoje oficire, podoficire, sve one koji brinu o Vojsci Srbije, koji jesu Vojska Srbije i koji će brinuti o bezbednosti svakog građanina naše zemlje“.

„Svako ulaganje u Vojnu akademiju je ulaganje u kvalitet života naših kadeta i ulaganje u kvalitet obuke i obrazovanja naših oficira, onih koji vode vojsku i onih koji će tek voditi vojsku. Izgradnja nove i rekonstrukcija ove zgrade i obezbeđivanje potpuno novog prostora za smeštaj profesora i studenata je prvo veliko ulaganje u Vojnu akademiju još od 1980. godine“, rekao je.

Prema njegovim rečima, istorija Srbije je istorija borbe za slobodu i zato je vojna nauka nešto što je uvek „pripadalo Srbiji, o čemu se vodilo računa i što se proučavalo“.

Radove na rekonstrukciji objekta izveo je Vojnograđevinski centar „Beograd“ Uprave za infrastrukturu Sektora za materijalne resurse.

Govoreći o radovima i rekonstrukciji objekta, načelnik Vojnograđevinskog centra „Beograd“ potpukovnik Milovan Ostojić istakao je da je objekat projektovan i rekonstruisan za potrebe smeštaja studenata Vojne akademije.

„Objekat ima 3.300 kvadrata, tri apartmana, 58 dvokrevetnih soba, osam jednokrevetnih, pet kancelarija, četiri čajne kuhinje“, naglasio je potpukovnik Ostojić dodajući da svaki sprat ima i pomoćne prostorije.

Otvorena spomen soba Vojne akademije i otkrivena bista generalu Miškoviću

Ministar odbrane je prisustvovao svečanom otkrivanju biste generala i akademika Jovana Miškovića, nakon čega je otvorio spomen sobu Vojne akademije, u okviru obeležavanja jubileja 170 godina od osnivanja te institucije, saopšteno je iz Ministarstva.

Osvrnuvši se na značaj jubileja, načelnik VA general-major Bojan Zrnić podsetio je da Akademija ove godine proslavlja 170 godina postojanja i da je od osnivanja „sržna ustanova sistema odbrane naše otadžbine“.

Ministarstvo odbrane

Ukazujući da zbog epidemiološke situacije VA nije bila u prilici da 18. marta obeleži svoj jubilej, Zrnić je konstatovao da su pripadnici Akademije uspeli da ostave dva važna i trajna traga inspirisana dugom tradicijom vojnog školstva kojim će se dičiti mnoge generacije.

Bistu generala Miškovića otkrio je potpredsednik SANU akademik Zoran Popović, imajući u vidu da je general Mišković bio jedino profesionalno vojno lice koje je izabrano na dužnost predsednika SANU.

Popović je zahvalio je što je jednom od članova te ustanove i bivšem predsedniku ukazana čast da ima bistu, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane