Palić: Antimigrantska kampanja kvari humano lice koje je Srbija pokazala

Vesti 21. maj 202014:15 > 14:27
Podeli:
Izvor: N1

Portparolka Komesarijata za izbeglice i migracije Svetlana Palić izjavila je da ne može da komentariše odluku državnih organa da se zbog migranata u Šidu pošalje vojska, ali je navela da nije bilo većih incidenata u migrantskim kampovima.

„Nije bilo većih incidenata nego što je uobičajeno, a to su čarke među migrantima. Nije na meni da komentarišem upotrebu vojske, jer ne možemo mi davati bezbednosnu procenu. Dešavaju se tuče i svađe i čarke između muškaraca, ali i između žena. Oni žive u kolektivnom smeštaju i to nije način života koji je regularan i normalan“, kazala je Palić u Fejsbuk emisiji Nezavisnog društva novinara Vojvodine „Migranti u obruču“.

Dodala je da je „prosto neverovatno“ koliko dezinformacija i poluinformacija u poslednjim mesecima kruži u Srbiji o migrantima i dodala da je jedina želja migranata da iz Srbije odu na Zapad.

„Potrošila sam vremena i vremena u demantovanju poluinformacija i netačnih informacija u vezi sa migrantima. Najveći broj migranata je normalan svet koji gleda svoja posla. Naravno, svi koji naprave prekršajno ili krivično delo, treba da odgovaraju. Ali, antimigrantska kampanja je za mene bila iznenađenje i pokvarila je ono lepo humano lice Srbije iz 2015. godine“, navela je ona.

Prema njenim rečima, Komesarijatu za izbeglice i migrante nije najavljeno ograđivanje kampova žilet-žicom, o čemu su pisali pojedini mediji.

Svetlana Palić je kazala da je, nakon ukidanja vanrednog stanja, sve manje migranata u prihvatnim centrima, jer je Srbija za njih usputna stanica.

„Jedan deo migranata koristi dozvolu da napusti kamp da bi napustio zemlju. Oni ne biraju sredstva da dođu do zapadne Evrope. To im je osnovni motiv i nije iznenađenje da njihov broj u centrima pada. Migracije su nezaustavljive“, objasnila je ona.

Dodala je da su u komesarijatu ponosni jer su uspeli da sačuvaju celokupnu migrantsku populaciju od koronavirusa i navela da su i sami migranti najozbiljnije shvatili opasnost od pandemije.

Svetlana Palić je kazala da Srbiju migranti ne koštaju ništa, jer se sredstva za njihov boravak najvećim delom obezbeđuju iz EU, kao i od strane međunarodnih organizacija.

Biće loše ako Srbija pokuša da zatvori migrantske kampove

Aktivista organizacije Info park Gordan Paunović rekao je da Vojska Srbije „nema šta da traži u Šidu, u kojem su se dešavali samo manji incidenti“.

„Vojska nema zakonske ingerencije, a nema ni znanja ni veštine za tu vrstu krize, i najdalje što mogu da dobace jeste da pucaju u vazduh“, rekao je Paunović i ocenio da je upućivanje vojske u Šid zapravo „propagandna odluka, s ciljem da donese predizborne poene“.

Prema njegovim rečima, pojačana antimigrantska retorika u Srbiji nije izolovani incident, već kontinuirani proces rastuće militarizacije procesa upravljanja migracijama.

„Iskreno se nadam da Srbija neće krenuti putem Mađarske. Ako Srbija pokuša da zatvori kampove, to će biti veoma loše“, rekao je Paunović.

Naveo je da ima vređanja migranata na rasnoj i verskoj osnovi, a to se dešava i studentima koji studiraju u Srbiji.

„Država nije na vreme reagovala na lažne vesti na Fejsbuku. Ta mržnja se prenosila na ulice, prenosile su je organizacije kao što su Narodne patrole i Levijatan. Samo je pitanje vremena kada će doći do fizičkih napada na migrante“, ocenio je Paunović i dodao da najveću opasnost za migrante predstavljaju neonacističke, fašističke i ekstremističke grupe.

Prema njegovim rečima, migranti ne koštaju ništa građane Srbije niti su teret za njih, jer se sredstva obezbeđuju od EU i međunarodnih donatora.

Ocenio je da pandemija neće uticati na migrantske tokove, jer ne postoji nikakav način da se oni zaustave u nameri da odu na Zapad.

Novinarka Natalija Jakovljević je kazala da su migranti izloženi kršenju ljudskih prava, što je posebo bilo izraženo tokom vanrednog stanja, kada su bili neprestano zatvoreni u kampovima.

Ocenila je da situacija sa slanjem Vojske Srbije u Šid „neodoljivo podseća“ na antimigrantsku kampanju u Mađarskoj.

„Zbog antimigrantske kampanje, mogući su i fizički incidenti, a drastično je povećan broj lažnih vesti o migrantima na društvenim mrežama“, kazala je Natalija Jakovljević i ocenila da su građani Srbije bili humaniji prema migrantima 2015. godine.

Prema njenim rečima, koronavirus neće zaustaviti migrante u nameri da idu u EU, pitanje je samo da li će ih Mađarska propuštati ili će ostajati na teritoriji Srbije.

Emisija će biti realizovana na Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, a projekat je podržala Trag fondacija u okviru programa „Aktivne zajednice“.

NDNV je serijal emisija „NDNV Media Hub“ pokrenuo početkom aprila povodom privođenja novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora NDNV-a Ane Lalić.