Jerkov: Samo DS u celom SzS pristao da se odrekne svojih vrednosti

Vesti 21. maj 202010:03 > 10:04
N1

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov izjavila je da DS nije smela da dozvoli da eksremističko-desničarska politika ugrozi političko biće te stranke, što je, kako je dodala, mišljenje većine članova.

Jerkov je u intervjuu za „Politiku“ navela da je to jedno od tri pitanja o kojima očekuje da se razgovara na sednici Glavnog odbora DS koja je zakazana za 31. maj.

„Poklekli smo pred jednom ekstremno desnom politikom, vrlo često nasilnom, pred odricanjem od EU, pred politikom u čijoj osnovi je pouzdanje u ruski i kineski veto… Samo je DS u celom Savezu za Srbiju pristao da se odrekne svojih vrednosti zbog nekakvog jedinstva koje je, vidimo, često nekorisno“, rekla je ona.

POVEZANA VEST

Druga tema razgovora, dodaje ona, trebalo bi da bude pitanje organizacije stranke, budući, kako je kazala, DS od stranke sa najjačom infrastrukturom došla u situaciju da ima 80 raspuštenih lokalnih odbora.

„Od stranke sa najbogatijem unutarstranačkim životom i demokratijom postali smo stranka čijim organima se samo saopštavaju odluke koje su donete negde drugde, bez razgovora i uticaja na njih“, rekla je ona.

Treće pitanje je ujedinjenje Demokratske stranke sa strankama ranije nastalim iz nje, koje je najavljeno prošle godine, rekla je Jerkov dodajući da se godinu i po ništa nije pokrenulo.

„Kad god smo na stranačkim organima pitali za to, odgovarano nam je vrlo neprijatnim rečima, a to pitanje nije stavljano na dnevni red“, naglasila je ona.

Do tenzija u stranci došlo je kada je deo članova DS zakazao sednicu Glavnog odbora, šta je predsednik stranke Zoran Lutovac osporio i podneo krivičnu prijavu protiv Jerkov zbog navodnog falsifikovanja potpisa za sazivanje.

Taj deo članova DS odustao je od sednice zakazane za 17. maj i najavio da će prisustvovati sednici GO 31. maja.